Posljednji sastanak čelnika država EU-a gdje je i britanski predstavnik

U središtu Europske unije sinoć su se sastali predsjednici država i vlada zemalja članica prvi put nakon što su građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili napustiti Uniju. Posljednji je to sastanak na kojem sudjeluje britanski premijer David Cameron.

Nakon večere s čelnicima ostalih 27 država članica EU-a Cameron je rekao da mu je žao zbog rezultata referenduma o Brexitu, ali ne i zbog toga što je on održan. Dodao je da je trenutačno zabrinut jer želi da Velika Britanija izgradi kako treba svoje veze s Europom. Naglasio je i da nema vremenski okvir glede aktiviranja članka 50, koji se tiče izlaska iz Europske unije, te da će to pitanje ostaviti svom nasljedniku. 

Cameron je poručio da Velika Britanija neće okrenuti leđa Europi te je naglasio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ohrabri blizak odnos Londona i EU-a. Dodao je i da je ključ za bliske odnose razmotriti reformu slobodnog kretanja ljudi.

Čelnici EU-a poručili su Velikoj Britaniji da što prije pošalje službenu obavijest o namjeri izlaska iz EU-a kako bi se o tome započeli pregovori,  a njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da ne vidi mogućnost zaokreta u britanskoj odluci.

Večeras nas je bilo 28-ero, a sutra ujutro bit će nas 27-ero. I na nama je da razradimo daljnje korake za napredak Europske unije, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande.

Nemamo nekoliko mjeseci za razmišljanja. Želimo da se pozovu na članak 50 što prije, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon radne večere na kojoj je britanski premijer David Cameron objasnio svojim kolegama iz ostalih članica situaciju nakon referenduma o izlasku iz EU-a. Razumio sam da Cameronu treba vremena za razmišljanje, ali ne razumijem zašto pristaše izlaska iz EU-a ne žele odmah izići. Mislio sam da oni koji žele izići imaju plan, ali  ga nemaju, rekao je Juncker.

Naša rasprava bila je mirna i odmjerena. Čelnici razumiju da je sada potrebno neko vrijeme da se slegne prašina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali oni također očekuju da britanska vlada čim prije konkretizira svoje namjere, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.