Orešković: Britanci ne mogu imati "i ovce i novce"

Hrvatski tehnički premijer Tihomir Orešković opisao je sinoć atmosferu koja je vladala na sastanku 27 čelnika EU-a s britanskim premijerom Davidom Cameronom pomalo tužnom te rekao da su mnogi poručili Britancima da ne mogu imati i ovce i novce.

Cameron je, kaže Orešković, naveo da je pitanje koje je presudilo na referendumu na kojem su se Britanci odlučili za izlazak iz EU-a, bilo pitanje migracija. Oni su htjeli imati kontrolu tako da sami mogu odlučiti koga će pustiti u zemlju i to je možda bio ključni faktor, rekao je Orešković.

Dodao je da Cameron neće slati službenu obavijest EU kojom bi započeli pregovore o uvjetima odlaska, nego će se čekati do izbora novog čelnika Konzervativne stranke i novog premijera, što bi se trebalo dogoditi 9. rujna.

Po Oreškoviću, Britanci bi se htjeli razvesti od EU-a, a zadržati uvjete koje su do sada imali, ali su im mnogi poručili da ne mogu imati i ovce i novce.


Orešković: Brexit je poruka da EU treba mijenjati


Danas su se prvi put na neformalnom sastanku okupili čelnici 27 zemalja članica bez Velike Britanije, kako bi potvrdili svoju odlučnost da nastave zajedno kao Unija 27 zemalja.