Stephen Crabb objavio kandidaturu za Cameronova nasljednika

Stephen Crabb objavio je u srijedu svoju kandidaturu za nasljednika Davida Camerona na dužnosti britanskog premijera i rekao je da bi njegov glavni prioritet kao premijera bio povratiti kontrolu nad imigracijskom politikom.

Crabb, ministar rada i mirovinskog sustava u Cameronovoj vladi koji je prvi službeno objavio svoju kandidaturu, kazao je da je na referendumu glasao za ostanak svoje zemlje u EU.

Cameron, koji je vodio kampanju za ostanak Velike Britanije u bloku, najavio je da će podnijeti ostavku u listopadu i vodeća Konzervativna stranka trebala bi izabrati njegova nasljednika do početka rujna.

Ne možemo dopustiti da biranje vodstva bude definirano etiketama poput "onaj koji je za ostanak" ili "brexiteer" , napisao je Crabb u kolumni za list Daily Telegraph, pozivajući konzervativce na jedinstvo.

Crabb je rekao da je odluka građana u pogledu budućnosti Britanije u EU bila jasna i da nema povratka. Dodao je pritom da nema govora o ponavljanju referenduma.

Želim voditi vladu koja ispunjava očekivanja 17 milijuna ljudi koji su glasovali za izlazak Velike Britanije iz EU-a, napisao je.
Jedna od dominantnih poruka s tog glasovanja jest poruka da se ponovno vrati kontrola nad imigracijskom politikom u Velikoj Britaniji, ustvrdio je Crabb dodavši da je za njega sloboda kretanja nezaobilazno pitanje.

Zagovornici kampanje za ostanak smatraju da, želi li Velika Britanija sačuvati pristup jedinstvenom europskom tržištu koje se nameće kao ključno pitanje za britansko gospodarstvo, morat će postići kompromis u pogledu slobode kretanja koja je ključno načelo Europske unije.