Draghi očekuje slabiji rast eurozone zbog Brexita

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao je europskim čelnicima da bi britanska odluka o napuštanju Europske unije mogla smanjiti rast u eurozoni za kumulativnih 0,3 do 0,5 posto u iduće tri godine u usporedbi s važećim procjenama, kazao je neimenovani europski dužnosnik.

U redovitim prognozama objavljenim početkom mjeseca, dakle prije britanskog referenduma, ECB je procijenio da će ove godine gospodarstvo eurozone porasti 1,6 posto, te 1,7 posto u 2017. i 2018.

Rast će usporiti zbog smanjenog obujma trgovinske razmjene s Britanijom koja je među glavnim trgovinskim partnerima eurozone, pojasnio je Draghi.

Dodatno bi rast u eurozoni mogli zakočiti viši troškovi kapitala generirani nižim cijenama dionica, kazao je Draghi na summitu EU-a, prenosi neimenovani dužnosnik.

U govoru na prvom okupljanju čelnika 28 zemalja EU-a nakon referenduma čelnik ECB-a također je rekao da postoji opasnost da se nakon Brexita među ljudima izvan Europe proširi uvjerenje da se Unijom ne može upravljati, rekao je dužnosnik.

Draghi je pozvao vlade da se zajedničkim naporima uhvate u koštac s takvim strahovima i da se pozabave slabostima bankarskog sektora.

Također je potvrdio da je spreman osigurati stabilnost cijena i surađivati s drugim središnjim bankama.

Dodatno je poručio čelnicima EU-a da bi struktura proračuna trebala više biti usmjerena na poticanje rasta, navodi dužnosnik.