Tusk i Juncker: Britancima nema zajedničkog tržišta 'a la carte'

Čelnici 27 zemalja članica, koji su se prvi put sastali bez Velike Britanije, istaknuli su da će ta zemlja morati poštovati četiri temeljne slobode ako želi pristup jedinstvenom europskom tržištu.

U izjavi su pozvali Veliku Britaniju da što prije zatraži pokretanje pregovora o uvjetima razdruživanja i istaknuli da se prije službenog zatjeva ne mogu voditi bilo kakvi pregovori. Smjernice za pregovore s Velikom Britanijom definirat će Europsko vijeće.

Nadamo se da ćemo u budućnosti imati Ujedinjeno Kraljevstvo kao bliskog partnera. Bilo koji sporazum koji će biti zaključen s Ujedinjenim Kraljevstvom kao trećom zemljom morat će se temeljiti na ravnoteži prava i obveza. Pristup jedinstvenom tržištu zahtijeva prihvaćanje svih četiriju sloboda, kaže se u zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici 27 zemalja članica.

Jedinstveno europsko tržište temelji se na četiri slobode - slobodi kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga. Za Veliku Britaniju, koja je i prije priželjekivala Europsku uniju samo kao jedinstveno tržište nije prihvatljiva sloboda kretanja ljudi, jer žele kontrolirati dolazak radnika iz drugih zemalja članica.

Čelnici u izjavi ističu da su svjesni nezadovoljstva ljudi zbog sadašnjeg stanja stvari i na europskoj razini i na onim nacionalnima. Europljani očekuju od nas da činimo bolje kada je riječ o sigurnosti, zapošljavanju i rastu kao i nadi za budućnost. Moramo u tome imati rezultate  na način koji nas ujedinjuje, ako ništa zbog interesa mladih. Stoga danas počinjemo s političkim promišljanjem kako bismo dali poticaj daljnjim reformama sukladno Strateškoj agendi i razvoju EU-a s 27 zemalja članica, kaže se u zajedničkoj izjavi.

S tim su se ciljem čelnici dogovorili da se ponovno sastanu na neformalnom sastanku u Bratislavi 16. rujna.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili zaključke današnjeg sastanka.

Tusk je kazao kako je 27 država jedinstveno u tome da u vezi s britanskim povlačenjem neće biti nikakvih pregovora dok Britanci ne podnesu formalni prijedlog o izlasku. Kazao je i da Veliku Britanija neće moći pristupiti zajedničkom tržištu po izboru.

Juncker je pak kazao kako je danas održana mirna debatu, kao i jučer navečer. Jučer smo još razgovarali i s britanskim premijerom Davidom Cameronom. Složili smo se da neće biti pregovora prije nego nas Velika Britanija službeno obavijesti o izlasku iz EU. Ono što je važno je da čelnici 27 država uz Donalda Tuska i mene smatraju kako za Veliku Britaniju nema zajedničkog tržišta al la carte.