Predsjedništvo SDP-a sutra o pripremi za parlamentarne izbore

Predsjedništvo SDP-a sastat će se sutra zbog priprema za parlamentarne izbore, na kojima se ta stranka nada u svih 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj osvojiti mandat više nego na izborima u studenome, kada su s koalicijskim partnerima dobili ukupno 56 zastupničkih mandata.

Upozoravaju i kako je ispitivan rejting pojedinih stranaka, ne i mogućih koalicija, a uvjereni su da bi sinergijski učinak zajedničkog izlaska na izbore stranaka koalicije Hrvatska raste, posebno priključi li im se HSS, bio takav da bi im osigurao granične mandate u nekoliko izbornih jedinica.

U SDP-u već "bruse" izborni program i strategiju, a članovi Predsjedništva govore kako se program ne bi trebao bitno razlikovati od onoga s kojim je stranka izišla na izbore u studenome.

U kampanji ne planiraju mnogo velikih skupova, kakvi su obilježili prethodnu, a birače namjeravaju podsjetiti na uspjehe vlade Zorana Milanovića, posebno u posljednjoj godini mandata, kada su, kažu, svi pokazatelji govorili o oporavku hrvatskog gospodarstva. Stabilnost i rast koje je Hrvatskoj osigurala SDP-ova vlada, HDZ i Most uspjeli su poljuljati u samo nekoliko mjeseci, tumače u SDP-u.

Uvjereni su da HDZ promjenom predsjednika neće uspjeti preokrenuti trendove u svoju korist. Koga god da ta stranka postavi za predsjednika, to neće promijeniti HDZ ni ono što su napravili u proteklom razdoblju, kažu SDP-ovci, koji su uvjereni kako funkciju predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko nije morao napustiti zbog afere vezane uz poslovnu povezanost njegove supruge s MOL-om, nego zato što HDZ-u nije uspio osigurati ostanak na vlasti.

Predsjednik primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina spreman je biti nositelj liste u 8. izbornoj jedinici ako to od njega zatraži stranka. Smatra da sad svi trebaju učiniti napore i pomaknuti, kako kaže, Hrvatsku malo ulijevo.