Novi plan gospodarenja otpadom omogućit će više recikliranja

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode danas je nakon javnog izlaganja o nacrtu plana gospodarenja otpadom od 2016. do 2022., koje se održalo u Ministarstvu, priopćilo kako će taj plan omogućiti da građani više recikliraju i da se spriječi znatan rast cijena odvoza otpada.

Plan gospodarenja otpadom na kojem radimo prilika je da Hrvatska napokon dobije sustav gospodarenja otpadom koji će omogućiti da ispunimo sve preuzete obveze i ne plaćamo penale. Prethodno zamišljeni sustav koji počiva na velikim centrima za gospodarenje otpadom to ne omogućava i građanima donosi višestruko veće račune za odvoz otpada, istaknula je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Luttenberger na javnom izlaganju o nacrtu Plana gospodarenja otpadom od 2016. do 2022.

Pomoćnica ministra istaknula je i kako je Ministarstvo u posljednje vrijeme izloženo pritiscima pojedinih interesnih skupina koje zastupaju svoje partikularne interese na štetu građana. S druge strane, za vrijeme predstavljanja plana na terenu, predstavnici jedinica lokalnih samouprava, komunalnih tvrtki i građani izrazili su potporu planu.

Ministarstvo je ovaj mjesec organiziralo predstavljanje plana na šest tribina u Čakovcu, Sisku, Opatiji, Osijeku, Slavonskom Brodu i Splitu na kojima je gradonačelnicima i načelnicima predstavilo plan koji je ključan za uspostavu učinkovitog sustava gospodarenja otpadom.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objašnjava i kako su prethodno planirani, a nerealizirani centri za gospodarenje otpadom, prilagođeni novoj situaciji tako da se smanjuje njihov kapacitet za obradu miješanog komunalnog otpada.

Plan se mora prihvatiti kako bi što prije iskoristili 475 milijuna eura za projekte zaštite okoliša, a tim novcem sufinancirat će se planirani reciklažni centri, ali i prethodno zamišljeni centri za gospodarenje otpadom.

O novom planu govorila je u emisiji Hrvatska uživo Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša.