Hrvatska podignula, pa uklonila željeznu ogradu na granici sa Srbijom

Hrvatska je prvi put od početka migrantske krize podignula, a zatim i uklonila željeznu ogradu na mostu preko Dunava. Iz MUP-a su poručili da se ograda podiže kako bi se spriječili mogući nezakoniti ulasci u Hrvatsku.





Sinoćnje misteriozno zatvaranje dunavskog mosta na Batini, razriješeno je. Pod velom tajne, na hrvatskoj strani mosta postavljena je - ograda. Danas pojačana žicom. Prijelaz je, bez najave i objašnjenja, bio zatvoren od sinoć do 2 u noći. Većina putnika odustala je od čekanja.

MUP je objavio priopćenje u kojem ističe: Radi sprječavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Batina, a temeljem čl. 7. Zakona o nadzoru državne granice (NN 83/13) preventivno su bile postavljene tehničke prepreke koje se po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti mogu aktivirati, radi potpune blokade mosta, odnosno prometnice koja vodi prema navedenom prijelazu. U ovom trenutku na navedenom području nema sigurnosnih ugroza. 

Da ugroza nema uvjerila se ekipa HRT-a u Vojvodini. Iako se spominju manje skupine koje lutaju vojvođanskom ravnicom, pokraj granice nisu viđene.





Postavljanje ograde na GP-u Batina u Sinju je komentirao i premijer Tihomir Orešković. Rekao je da je to samo poruka da se prati situacija i da je RH spremna.





O novom izbjegličkom valu zasad nema govora, a granica preko Dunava na Batini je prohodna, iako malo sužena.

Ranko Ostojić: Ograda nije rješenje

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić rekao je kako za razloge zatvaranja graničnog prijelaza Batina treba pitati one koji na to imaju odgovor te ocijenio da, prema njemu, ograda nije rješenje. Nisam više ministar unutarnjih poslova niti sam na čelu kriznog stožera. Pitajte one koji su za to odgovorni u ovom trenutku i koji imaju o tome informacije o tome jesu li u pitanju radovi ili procjena opasnosti od mogućeg ulaska osoba koje bi pokušale ući u zemlju mimo dogovora, kazao je Ostojić.

U Hrvatsku stiže prva grupa migranata premještenih iz Italije

Ministarstvo unutarnjih poslova RH izvijestilo je da se dolazak prve skupine migranata, premještenih iz Italije u Hrvatsku, očekuje sutra, 1. srpnja, a bit će smješteni u Prihvatilište za tražitelje azila Porin.

Migrante će ispred Prihvatilišta Porin dočekati ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić,  voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević, te voditeljica Prihvatilišta Anita Dakić,  navode iz MUP-a