Hrvati trošili više na privatna, a manje na poslovna putovanja

Gotovo 1,6 milijuna hrvatskih stanovnika prošle je godine bilo na barem jednom privatnom višednevnom putovanju, pri čemu su ukupno potrošili 12,6 milijardi kuna ili gotovo 28 posto više nego u 2014., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Te podatke DZS je objavio u sklopu godišnjeg istraživanja "Turistička aktivnost stanovništva RH u 2015." koje je pokazalo i da je najviše stanovnika, njih oko 1,03 milijuna, putovanja ostvarilo u Hrvatskoj. Oko 220 tisuća stanovnika putovalo je u inozemstvo, dok ih je 300 tisuća putovalo i u Hrvatsku i u inozemstvo.

Prosječno su im troškovi po putovanju (i po Hrvatskoj i u inozemstvu) iznosili 2.228 kuna, a s obzirom na duljinu boravka na putovanju, na kraćim su putovanjima potrošili 3,5 milijarde kuna, dok su na duljim putovanjima potrošili 9,1 milijardu kuna.

U inozemstvu su najviše, gotovo 20 posto putovanja, ostvarili u Italiji, zatim 18,3 posto u Bosni i Hercegovini, 10,2 posto u Austriji, 10 posto u Njemačkoj te 7,5 posto u Sloveniji.

Prema vrsti smještaja najviše noćenja, 16,7 milijuna ili 44,4 posto, stanovnici Hrvatske na privatnim višednevnim putovanjima ostvarili su u neplaćenim smještajnim objektima kod rodbine i prijatelja.

Podaci DZS-a pokazuju i da je, za razliku od privatnih, na poslovna putovanja išlo znatno manje hrvatskih stanovnika. Prošle ih je godine na barem jednom poslovnom višednevnom putovanju bilo tek 355 tisuća ili nešto malo ispod 10 posto stanovništva starijeg od 15 godina.