Dan žalosti u Turskoj, policija identificirala napadače

Turska policija identificirala je osobe koje su izvele terorističke napade na zračnu luku Atatürk u Istanbulu - u kojima su poginule 43 osobe, a više od 200 je ranjeno.

Trojica bombaša samoubojica bila su iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana. Inače, posebne snage istanbulske policije jutros su izvele nekoliko akcija u potrazi za pripadnicima takozvane Islamske države, za koju se sumnja da stoji iza napada.

Brzom i munjevitom akcijom turski specijalci upali su na 16 mjesta u Istanbulu u potrazi za teroristima povezanih s tzv. Islamskom državom. Slijedila su uhićenja, zaplijenjeni su dokumenti i oružje.

Uhitili smo 13-toricu, od kojih su trojica stranci povezani s islamskim džihadistima. Razni dokumenti, otisci prstiju i drugi dokazi koje smo prikupili potvrđuju početne indicije da iza napada stoji tzv. Islamska država, uzjaviio je Efkan Ala, turski ministar unutarnjih poslova.

Ni Kurdska radnička stranka ni tzv. Islamska država nitko, ali baš nitko neće uspjeti odvratiti Tursku od ostvarenja svojih ciljeva. A teroristi koji su izveli napade nisu muslimani, završit će u paklu. Svoje su mjesto ondje osigurali, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prema medijskim izvješćima ispitan je taksist koji je trojicu samoubojica dovezao do zračne luke. Prenosi se razgovor policajaca koji su zamjetili pretjerano toplu odjeću napadača. Neslužbeno, napadači su u Tursku stigli prije mjesec dana iz sirijskog uporišta takozvane Islamske države, Rake. Odande su donijeli i eksplozivne prsluke kojima su se raznije li i ubili mnoge. Vjeruje se da je čelništvo IS-a sudjelovalo u planiranju napada u Istanbulu. No, za njega još nitko nije preuzeo odgovornost

Meta trojice bombaša samoubojica bila je treća najprometnija europska zračna luka - Ataturk u Istanbulu. Stanovnici najvećeg turskog grada i dalje su u šoku zbog straha koji su posijali teroristi.

Istanbulska zračna luka pod jakim je mjerama sigurnosti. Nemir se uvukao svugdje u zemlji, osjeća se u vlakovima, autobusima, trajektima.

U Bruxelesu, gdje turski ministri sudjeluju u pregovorima s Europskom unijom, minuta šutnje za žrtve terora u Istanbulu.

Turska će nastaviti borbu protiv terorizma unatoč teškim okolnostima. Nećemo odustati ni od reformi. I jedno i drugo pridonosi sigurnosti zemlje, izjavio je Omer Čelik, turski ministar za europske poslove.

Turska tuguje. Pokapa žrtve krvavog napada. Proglašen je nacionalni dan žalosti.