Ministrica Theresa May najavila kandidaturu za nasljednicu Camerona

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May najavila je u pismu objavljenom danas u Timesu da će se kandidirati za nasljednicu Davida Camerona i obećala da će okupiti sve Britance. 

Cameron se obvezao podnijeti ostavku ako britanski birači odaberu izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva što se dogodilo tijesnom većinom na referendumu 23. lipnja. Do 9. rujna treba biti poznato ime novog premijera kada će glasovati 145.000 članova konzervativne stranke između dva finalista.

Nakon referenduma prošli tjedan, naša zemlja treba snažnog i priznatog vođu da prođe ovo razdoblje ekonomske i političke nesigurnosti i da dogovori najbolje uvjete za izlazak iz Europske unije, napisala je May. Najavila je da želi provesti radikalni program društvenih reformi, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo bila zemlja u službi svih.

Theresu May (59)  je na dužnost ministrice unutarnjih poslova izabrao David Cameron 2010. Katkad je nazivaju novom Margaret Thatcher zbog čvrstih stajališta bilo da je riječ o delinkventima, ilegalnim migrantima ili islamističkim propovjednicima.

May je euroskeptik u duši, no nije se zauzela za Brexit jer je ostala odana premijeru Cameronu. U kampanji je odradila minimalni posao i pritom čak branila ograničenje useljavanja, a upravo je to bila glavna tema pristaša izlaska iz Europske unije.

Times je napisao da je ona jedina ličnost sposobna ujediniti podijeljenu konzervativnu stranku.

Kandidati imaju rok do ponoći da podnesu kandidature.