Najsuvremenija dijagnostika leukemije i limfoma u KBC-u Zagreb

Laboratorij za dijagnostiku leukemije i limfoma KBC-a Zagreb dobio je najsuvremeniju dijagnostičku opremu, vrijednu dva milijuna kuna, koja će omogućiti brzu dijagnostiku i praćenje liječenja nekoliko tisuća hematoonkoloških bolesnika.

Riječ je o laboratoriju u kojemu se obrađuju uzorci iz koštane srži oboljelih iz cijele Hrvatske, ali i BiH i Srbije. Posljednjih godinu dana laboratorij je radio otežano i usporeno zbog opreme stare 20-ak godina, rečeno je  na konferenciji za novinare na kojoj je prezentirana nova oprema.

Dunja Rogić (KBC Zagreb) ustvrdila je kako su hematoonkološki bolesnici relativno mala skupina pacijenata, no dijagnostički veoma zahtjevna. Uopće ih se ne može liječiti bez ovakve laboratorijske obrade. Ova oprema je neophodna i za dijagnostiku i za praćenje terapije, rekla je.

Nabavljanje opreme posebno su pozdravile i Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) i Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL)

Nabavljena oprema sastoji se od četiri svjetlosno-fluorescentna mikroskopa i šest kompleta računala s programskom podrškom za sve metode koje se koriste u citogenskoj dijagnostici, uključujući i programske podrške za sve metode fluorescentne in situ hibridizacije (FISH metode). Njome je omogućena najsuvremenija citogenska dijagnostika za hematoonkološke bolesnike, uključujući djecu.

Nova automatizirana mikroskopija, kompjutorizacija i informatizacija preduvjet su za povezivanje laboratorija KBC-a Zagreb s drugim centrima u RH, regiji, ali i svijetu.