Orepić i Baričević dočekali prve emigrante

Prva četvorica migranata stigla su iz Italije u Hrvatsku, u prihvatilište za tražitelje azila Porin. Oni su ovdje premješteni u skladu s Europskim planom za upravljanjem migracijama.  

Dočekali su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko BaričevićSelam aleikum. Dobrodošli u Hrvatsku, kazao je Orepić migrantima. 

Ministar je podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u EU i da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji. Dodao je da nije riječ samo o humanoj nakani već i obvezi što proizlazi iz članstva u Europskoj uniji. Ovo je tek početak  procesa u kojem će odgovornost morati pokazati sve državne institucije, kazao je. 

Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj vladi i narodu jer su otvorili vrata i srca za ljude koji prolaze kroz tragedije koje je i Hrvatska proživjela prije 25 godina. Hrvatska se time svrstala u članice koje su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički problem, kazao je Baričević.

Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani, kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček. Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.

U hotelu Porin migranti će ostati mjesec dana. U tih mjesec dana ispitat će se opravdanost traženja azila. Zatim bi ministarstvo socijalne skrbi s pomoću DUUDI-ja trebalo omogućiti smještaj u državne stanove. Država će im  dvije godine plaćati stanove i u to će vrijeme dobivati socijalnu pomoć. U tom roku trebaju naučiti hrvatski jezik i pripremiti se za uključivanje u tržište rada.

U iduća dva mjeseca, u sklopu relokacijskog programa, treba stići prva skupina (10 migranata iz Italije, 10 iz Grčke te još njih 30 iz Turske ili Sirije.   

Do kraja 2017. Hrvatska treba primiti 1583.