Treba li se Europska unija oslanjati na NATO i SAD?

Geostrateški i integracijski izazovi bila je tema konferencije Europske pučke stranke u Splitu. Je li i koliko Brexit ugrozio sigurnost i stabilnost Europske unije, je li Uniji potrebna nova zajednička vanjska i sigurnosna politika te treba li se i dalje oslanjati na NATO i SAD, neka su od pitanja i raspravljenih dvojbi.

Tako se Europa opet bavi sobom, ali bez jasnog odgovora kako dalje. Posebno kada je riječ o sigurnosti i stabilnosti kontinenta, a o čemu ovisi i budućnost Unije. Slabost i nesnalaženje u rješavanju kriza te kalkuliranje koji od zajedničkih poteza šteti ili koristi nacionalnoj politici usporavaju odluke, a time povećavaju prijetnju i agresivnost izazivača.
Gari Kasparov opasnost za stabilnost kontinenta vidi i u agresivnoj politici Putinove Rusije prema susjednim zemljama i jačanju njezine vojne moći. Partnerstva između Europske unije i Rusije zbog toga neće biti. Europa, koja se oslanja na Sjevernoatlantski savez mora izgraditi i vlastiti sigurnosni sustav.

Okružje pokazuje da je Europi, upozorili su sudionici splitske konferencije, potreban zaokret jer izazova ima i u vlastitom dvorištu, a to je takozvana balkanska sigurnosna crna rupa.

Europski pučani iz Splita potručuju kako je jačanje institucija u Bruxellesu i konačno definiranje provedive zajedničke sigurnosne politike, bez fige u džepu, jedini način djelotvornog suočavanja s kriznim situacijama.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač sastao se sa čelnikom Kluba euopskih pučana u Europskom parlamentu Manfredom Weberom u Splitu na marginama Konferencije EPP-a.