Prijavili pomoćnika ministra za znanost

Znanstveni centri izvrsnosti u takozvanim STEM područjima - znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici - prijavili su pomoćnika ministra za znanost Krešu Zadru Državnom odvjetništvu.

Smatraju da je zlorabio položaj i ovlasti jer je propustio, tvrde, raspisati natječaj za raspodjelu 304 milijuna kuna iz europskih fondova koje je odobrila vlada u veljači.

Osim Državnom odvjetništvu centri su se obratili premijeru, predsjednici države i ministru znanosti s molbom da ne čekaju završetak kaznenog procesa, već da preuzmu odgovornost i u skladu sa svojim položajem i ovlastima odmah učine sve da zaštite znanstvene centre izvrsnosti i omoguće znanstvenicima da rade svoj posao.

Znanstvenici ističu da je Zadro tražio od centara da pristanu na samo 20 milijuna eura, a kada su to odbili on im je zaprijetio da će ih ukinuti i raspisati novi natječaj.Prozvani pomoćnik ministra također se obratio javnosti. Ističe kako Nacionalno vijeće za znanost i visoko obrazovanje nije na odgovarajući način provelo natječaje za odabir centara te da uopće ne bi bilo moguće dobiti novac.

Nacionalno vijeće za znanost bilo je preslobodno u izboru prijedloga za znanstvene centre izvrsnosti koje je dobilo nakon evaluacije, pa je potrebno što prije raspisati novi natječaj i ponovno provesti postupak, ocijenio je pomoćnik ministra za znanost Krešo Zadro na konferenciji za novinare.