EK očekuje da će Hrvatska i Slovenija poštovati odluku arbitražnog suda

Europska komisija pozvala je Hrvatsku i Sloveniju da poštuju odluku arbitražnog suda, koji je odlučio, unatoč tome što je Slovenija prekršila odredbe arbitražnog sporazuma, nastaviti postupak rješavanja graničnog spora između dvije zemlje. 

Europska komisija nastavlja pozorno pratiti razvoj događaj u tom važnom pitanju i prima na znanje odluku arbitražnog suda. Europska komisija nije strana u arbitražnom sporazumu, ali nastavlja podupirati i ohrabrivati dijalog između dviju strana kako bi se našlo zajedničko rješenje. Očekujemo da sve strane poštuju jučerašnju odluku kako bi se postignulo trajno rješenje toga spora, rekao je glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein, odgovorajući na novinarski upit da komentira odluku arbitražnog suda.

Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je u četvrtak da će suci nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako su utvrdili da je Slovenija kršila sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka.

MVPEI: Arbitražni sud propustio vratiti povjerenje u neovisnost vlastitoga rada