Na što se žale povratnici i potencijalni ulagači u Hrvatsku

Šibeniku je počeo Drugi hrvatski iseljenički kongres. Među 200-tinjak uzvanika trodnevnoga skupa, više je od stotinu iseljenika iz svih krajeva svijeta. U programu je danas bio i poslovni forum s temom: Poduzetništvo i ulaganje u hrvatsko gospodarstvo. 

Iseljenička zajednica nezadovoljna je svojim statusom u Hrvatskoj. Ignorirani su, tvrde, svi njihovi zaključci i zahtjevi doneseni na Prvome iseljeničkom kongresu, održanom prije dvije godine. Žale se i na tromost državnih institucija, zbog koje se ne iskorištavaju poslovni potencijali naših iseljenika.

Povratnici i potencijalni ulagači u Hrvatsku žale se na nedostatak dugoročne strategije razvoja, česte izmjene zakona, pravnu nesigurnost. Iseljeništvo i Hrvati u domovini dva su svijeta, priznao je na gospodarskom forumu Kongresa Milan Račić, poslovni savjetnik i povratnik iz Kanade.

Pritom ni ideologija ni stranačka pripadnost ni svjetonazor nisu stvarne zapreke među ljudima u Hrvatskoj, poručuje Račić. Već samo podjela na one koji žele da Hrvatska bude bolja i one koji to ne žele.