Nova ACI-jeva marina nije otvorena - dogovor na pomolu?

Ušli smo u srpanj, vrhunac turističke sezone. Očekuje se više turista nego lani, a prvi službeni podaci o prihodima daju naslutiti da će i zarada biti izdašnija. U prva tri mjeseca, prema podacima Narodne banke, prihodi od turizma iznosili su više od 390 milijuna eura - čak 16% više nego u istom razdoblju lani.

No, nema zarade bez ulaganja. U Slanome u Dubrovačkom primorju danas je trebala biti otvorena nova ACI-jeva marina. Umjesto slavlja, novi problemi. Marina, kao što smo izvještavali, nije dobila uporabnu dozvolu zbog pristupne ceste, a njezino vodstvo i čelnici lokalne zajednice i dalje se prepiru čija je obveza izgraditi cestu vrijednu 2,7 milijuna kuna.

Na šest pontona nove marine može se privezati 200 brodova dugačkih do 20 metara, a izgrađena je prema najvišim standarima, čak su i sami vezovi pripremljeni za veće i šire brodove. No, izraelski nautičari koji su stigli u Slano umjesto u novoj marini usidrili su se ispred rive.

Marina nije otvorena jer nedostaje uporabna dozvola, a glavni je krivac spomenuta cesta. Nadzorni odbor ACI-ja je raspušten, što dodatno odgađa rješavanje problema ceste. U sve se uključio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Idući tjedan ja i ministar Kliman idemo na samu lokaciju marine Slano i vjerujem da će doći do kompromisa. Jedino rješenje je, ponavljam, kompromis, rekao je Butković.