Bangladeš: U napadu na restoran ubijeno 20 talaca

U sinoćnjoj pucnjavi i otmici u restoranu u diplomatskoj četvrti Dhake, glavnoga grada Bangladeša, šestorica terorista tzv. Islamske države, ubili su 20 talaca, a 13 ih je prema posljednjim podacima spašeno. U policijskoj akciji ubijeni su i svi teroristi, a poginula su i dva policajca. Odgovornost za napad preuzela je tzv. Islamska država.

Među zarobljenima je bilo 20 stranaca, u
glavnom Talijani i Japanci. 

Većina ih je ubijena hladnim oružjem. Među 13 spašenih talaca bili su jedan Japanac  i dva državljanina Šri Lanke. 

Ubijeno je devetero Talijana, dok se jedna osoba vodi kao nestala, objavio je talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni. Talijanski premijer Matteo Renzi ranije je izjavio kako je Italija poput obitelji pretrpjela bolan gubitak svojih ubijenih državljana, no istaknuo je da nisu dovedene u pitanje društvene vrijednosti za koje se njegova zemlja zalaže te da je ona nakon ovog napada još jača.

Tijekom talačke krize, prema riječima preživjelih svjedoka, teroristi su mučili sve koji nisu znali recitirati Kuran.

Vojska je danas pokrenula akciju "čišćenja" restorana nakon 12-satne talačke krize koja je počela kada su sinoć naoružani napadači upali u restoran, popularan među strancima.

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina rekla je da je odlučna u iskorjenjivanju terorizma. To je odvratan čin. Kakva vrsta muslimana su te osobe? Oni nemaju nikakvu vjeru. Ljudi se moraju oduprijeti teroristima. Moja vlada odlučna je iskorijeniti terorizam u Bangladešu, naglasila je.

Napad je osudio i papa Franjo kao barbarski čin koji je protivan Bogu i čovječanstvu, u telegramu sućuti koji je poslao u Bangladeš.