Australija: Prvi rezultati govore o vodstvu laburista

Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Australiji pokazuju prednost laburista predvođenih Billom Shortenom. Aktualni se konzervativni premijer Malcolm Turnbull pribojava da bi mu tijesan rezultat onemogućio potrebnu većinu za provedbu važnijih gospodarskih reformi, javljaju agencije.

Birališta su se zatvorila u istočnim državama Australije, a u ostatku zemlje bit će otvorena još dva sata zbog vremenske razlike. Oko 15,6 milijuna birača bilo je pozvano na birališta da odluči o 150 članova Zastupničkog doma i 76 senatora. Glasovanje je u Australiji obvezno.

Prvi rezultati pokazuju trenutačnu prednost laburista od 3% i ako se to održi, laburistima će pripasti 62 mjesta u parlamentu, a koaliciji predvođenoj konzervativnom Liberalnom strankom 63 mjesta u parlamentu.

Da bi osvojili vlast, laburisti bi morali ostvariti prednost od četiri posto. Raspoloženje u laburističkom stožeru u Melbourneu je živnulo nakon što u državi Viktoriji za sada imaju 16 mjesta, jednako kao suparnici. Laburisti smatraju da su dobili snažniju potporu zbog plana koalicije desnog centra da smanji sredstva za obrazovanje, a biračima očito nije sjeo niti njihov navodni "meki" pristup reformi bankarskog sektora.

Vođa koalicije desnog centra iznudio je izbore raspuštanjem oba doma parlamenta u svibnju, optužujući beskompromisne neovisne zastupnike u gornjem domu, Senatu, za blokiranje reformi. Turnbull je u petak rekao da se manjim strankama, potencijalnim koalicijskim partnerima laburista u lijevom centru, ne može vjerovati kada je posrijedi oporavak gospodarstva.

Konzervativni čelnik ocijenio je da će ishod izbora biti tijesan i pozvao birače da ne budu "kavaliri". Njegova koalicija suočena je s golemim izazovom laburista, neovisnih kandidata i manjih stranaka poput Zelenih koji bi mogli osvojiti dovoljno mandata da odrede omjer snaga u Senatu ili da dovedu do formiranja manjinske vlade u donjem domu.

Na ishod izbora mogla bi utjecati i nova stranka senatora Nicka Xenophona, kao i stranke krajnje desnice poput Jedne nacije Pauline Hanson poznate po protuimigrantskoj i protumuslimanskoj politici.

Kako javlja BBC, laburisti su ostavili snažan dojam i sada imaju 55 mjesta u donjem domu parlamenta. Mjesta su osvojili u Tasmaniji, Novom Južnom Walesu i Queenslandu. U Queenslandu je, mađutim, iako nije osvojila zastupničko mjesto, snažno nastupila stranka Jedna nacija. Za sada je, kako se čini, stranka Pauline Hanson osigurala dva mjesta u Senatu.