Kliman zadovoljan početkom turističke sezone

Ministar turizma Anton Kliman izrazio je zadovoljstvo početkom turističke sezone, to jest porastom broja dolazaka od 5% do 6% i porastom broja noćenja od oko 7,5%.

Izuzetno sam zadovoljan jer smo odlično počeli sezonu. Što se Istre tiče zabilježili smo slabije rezultate u prvom djelu lipnja naročito zbog vremenskih prilika koje nisu bile naklonjene turistima, poglavito kamping sektoru. To se osjetno odrazilo na rezultate, no sada dolazimo u normalu i u idućih deset dana stvari će doći na svoje, kazao je ministar Kliman dodavši kako prvi srpanjski vikenda prolazi u skladu s očekivanjima turističkog sektora.

Vrijeme je prekrasno, turisti masovno dolaze. U ponedjeljak ćemo imati konkretne rezultate i siguran sam da će oni biti iznimno dobri, dodao je.Zamoljen da komentira podatke Hrvatske narodne banke (HNB) po kojima su prihodi od turizma u prva tri mjeseca ove godine iznosili 390,8 milijuna eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine više za 16,2% odnosno za 54,5 milijuna eura, ministar je rekao kako su ti podaci u skladu s očekivanjima.

Poznato je kako imamo ambiciozan plan da prihod od turizma do 2020. godine bude 14 milijardi eura. Po svim strategijama koje imamo to možemo očekivati. Ove godine smo otvorili 40 hotela na Jadranu, a slijedeće godine očekujemo još više. Dakle iz godine u godinu rastu nam kapaciteti, a kako rastu kapaciteti tako raste i prihod, izjavio je ministar Kliman.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li izlazak velike Britanije iz EU utjecati na dolazak britanskih turista Kliman je kazao kako je prije dva dana boravio u Dubrovniku gdje se susreo s tamošnjim turističkim djelatnicima koji su ga izvijestili kako nema nikakvih otkazivanja bukinga iz Britanije za slijedeću godinu.

Ministar Kliman i za HRT je potvrdio da bi prema njegovom mišljenju sezona mogla biti odlična. Samo u lipnju ostvarili smo 10.000 noćenja. Sve ide po planu i još jednoj rekordnoj sezoni. Na pitanje je li 10% PDV za turizam puno te ovisi li hrvatska ekonomija previše o turizmu, Kliman je rekao da je hrvatska ekonomija u takvoj situaciji kakvoj je. Voljeli bismo imati još više i bolje rezultate u smislu fizičkog prometa. Željeli bismo još više novaca, a da naš udio bude što manji, rekao je Kliman između ostalog.