Pula: Potpisan protokol o najmu broda Valovine

Protokol o najmu broda "Valovine" za prijevoz rasutih tereta, izgrađenog u Ulajniku za vlastitu flotu, potpisale su u Puli tvrtka "Maritime transport Pula Four INC" iz Liberije, koja je u sustavu Uljanik Grupe, i Uljanik Plovidba, koja će upravljati brodom na svjetskom tržištu pomorskog transporta.

Riječ je o brodu nosivosti 52.000 tona, dužine 189,9 metara, širine 32,2 metra te gazu 12,3 metara. Glavni brodski motor proizveden u Uljanik Strojogradnji snage 8.600 kW će pokretati brod brzinom od 15,5 čvorova. Primopredaja broda Valovine izvršena je u petak.

Kako se navodi u priopćenju za javnost pulskog Uljanika, brod Valovine, poput tri prethodna broda istih karakteristika, izgrađen je u trenucima  brodograđevne krize s ciljem očuvanja resursa i kapaciteta Uljanik Brodogradilišta.

Brod "Valovine je izgrađen za vlastitu flotu u vrijeme niskog intenziteta svjetskog tržišta te nižih cijena novogradnji, a u vrijeme nedovoljne zaposlenosti.

U Uljanik Grupi je uz Valovine izgrađeno još tri broda istih karakteristika s ciljem da se sustav brodogradnje sačuva te zadrži kontinuitet zaposlenosti vlastitih proizvodnih kapaciteta i radnika u vremenima kada nije bilo značajnijeg pomaka na brodograđevnom tržištu, kaže se u priopćenju.

Tako je cjelokupni vrlo složeni brodograđevni proces uspješno prebrodio krizu koja je uništila mnoga svjetska brodogradilišta, stoji u priopćenju. Danas, nakon ciljanog programa gradnje brodova za vlastitu flotu, Uljanik Grupa, u čijem je sastavu i brodogradilište 3. maj u potpunosti je zaposlena s vrlo složenim  gradnjama za renomirane svjetske naručitelje, ističe se.