Večer za pamćenje: 2Cellos na Tomislavcu oduševio građane

Svjetski poznati violončelistički dvojac 2Cellos sinoć je koncertom na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava oduševio mnogobrojnu publiku, koja je imala priliku besplatno uživati u izvedbama Luke Šulića i Stjepana Hausera te njihovih gostiju.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Grada Zagreba u sklopu novog open-air festivala Zagreb Classic, koji je dio Zagrebačkog kulturnog ljeta.
Program na Tomislavcu počeo je u 21 sat, kada je Zagrepčane i njihove goste najprije zabavio talijanski glazbenik The Leading Guy. Nakon toga slijedilo je više od dva sata vrhunske glazbene izvedbe 2Cellos, kojima su se na pozornici pridružili talijanski glazbenik Zucchero i Oliver Dragojević.

2Cellos su zagrebačkim koncertom, na kojem ih je kao i uvijek pratio bubnjar Đušan Kranjc, obilježili pet godina međunarodne karijere, a bio je to i njihov posljednji nastup na aktualnoj svjetskoj turneji.

Taj hrvatski instrumentalni duo odlučio se, nakon dugogodišnjeg sviranja klasične glazbe, za obradu pop/rock pjesama, pa je njihova obrada pjesme Smooth Criminal Michaela Jacksona u siječnju 2011. postala veliki hit na YouTubeu, s više od tri milijuna prikaza u prva dva tjedna.

U svibnju 2011. snimili su svoj prvi album, na kojemu su obrade pjesama U2, Guns N' Rosesa, Stinga, Coldplaya, Nirvane i drugih. Prva dva singla s albuma bile su pjesme Smooth Criminal i Welcome to the Jungle. Nastupili su, među ostalim, na više od 100 koncerata engleskog pjevača Eltona Johna na njegov zahtjev, nakon što je čuo njihovu snimku i predložio suradnju.

Uoči koncerta s umjetnicima Lukom Šulićem i Stjepanom Hauserom i njihovim glazbenim gostima susreo se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

HRT-ov novinar Ante Batinović kazao je uoči koncerta da se u Zagrebu očekuje mnogo više od 10.000 ljudi. To je dar 2Cellosa, Grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije. Razgovarao je sa Stjepanom Hauserom.  

Koncert 2Cellosa posljednji je unutar manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto - ZGKul, kojom se okupljanjem kulturnih događaja pod zajedničkim brendom nastoji promijeniti slika Zagreba kao grada uspavanog tijekom ljeta. Ove je godine ZGKul predstavio novi glazbeni festival na otvorenom - Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava.