Summit "Pariz-Balkan" - 150 mil. € za infrastrukturne projekte

Čelnici šest država Europske unije i šest država zapadnog Balkana okupili su se u Parizu na summitu "Pariz-Balkan 2016". Riječ je o procesu pokrenutom prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Europe regionalnom suradnjom na konkretnim projektima približile EU-u.

Domaćin summita bio je francuski predsjednik Francois Hollande, a na skupu su sudjelovali njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Mateo Renzi, hrvatski Tihomir Orešković, slovenski Miro Cerar i austrijski Christian Kern.

Raspravljalo se o infrastrukturalnim projektima za koje je Bruxelles planira do 2020. izdvojiti 150 milijuna eura i preko kojih bi se regija trebala povezati i gospodarskim napredovanjem približiti Europskoj Uniji. Bilo je riječi i o  osnivanju regionalnog ureda za suradnju mladih koji bi trebao pomoći većoj mobilnosti, suradnji i nadilaženju postojećih problema.

Na marginama summita Merkel je obavijestila srbijanskog premijera i mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića da je Hrvatska dala suglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije s EU-om.