HDZ: Kovač se neće kandidirati za predsjednika

Neću se kandidirati za predsjednika HDZ-a, kazao je Miro Kovač nakon sastanka Predsjedništva stranke.

Moja bi kandidatura dovela do polarizacije unutar HDZ-a, a to ne želim. Interesi stranke su ispred mojih osobnih ambicija, znači ja se neću kandidirati za predsjednika HDZ-a, i želim da iskoristimo to vrijeme za promidžbu za parlamentarne izbore, kazao je Kovač. Pozvao je svoje prijatelje koji su ga poduprli da svu svoju snagu usmjere na parlamentarne izbore.

Uoči početka sastanka koordinacije ministara, koji se održao prije Predsjedništva stranke, Zlatko Hasanbegović na pitanje o svojoj kandidaturi za čelno mjesto stranke odgovorio je: Okrenimo se budućnosti, nemojmo se baviti prošlošću.

Oleg Butković rekao je kako ne zna prikuplja li još netko osim Andreja Plenkovića potpise za kandidaturu.

Milijan Brkić rekao je kako je on dao potpise svima koji su to tražili.  Neću ulaziti u ovu utakmicu, vidjet ćemo tko će se iznjedriti još kao kandidat, do kraja sačekajmo da ne lamentiramo o imenima, ja sam uvjeren da onaj tko bude pobijedio na unutarstranačkim izborima, da će itekako povesti stranku prema novoj pobjedi i najesen, rekao je. 

Maletić o gospodarskom programu i suradnji s HSP AS 

Potpredsjednica i voditeljica skupine za izradu izbornog programa HDZ-a Ivana Maletić izjavila je nakon sastanka Predsjedništva stranke da će ta stranka na predstojeće parlamentarne izbore izići s gospodarskim programom koji je prezentirala na izborima u studenom, ažuriranim novim mjerama i detaljima važnim za gospodarski rast Hrvatske.

Na Predsjedništvu se razgovaralo i o planiranim izmjenama Statuta stranke, a Maletić je objasnila kako izmjene ne idu za tim da se umanji značaj predsjednika stranke, nego da se stranka dodatno demokratizira.

Kad je riječ o mogućoj suradnji s HSP AS, čiji su pregovarači u ponedjeljak bili u HDZ-ovoj središnjici, Maletić je kazala kako HDZ razgovara sa svim potencijalnim koalicijskim partnerima. Razgovori traju, bitna su svjetonazorska načela, ali isto tako i gospodarska platforma na kojoj inzistiramo, tako da ćemo u sljedećem periodu vidjeti u kojim kombinacijama i s kojim strankama ćemo ići, poručila je Maletić.

Glavni tajnik stranke Pero Ćorić kazao je da su došli razgovarati o suradnji kojoj je cilj spriječiti povratak na vlast neokomunista Zorana Milanovića. HSP AS ide razgovarati sa svojim prijateljima i koalicijskim partnerima. Očekujemo da će dogovor biti postignut i da ćemo stvoriti lokomotivu koja ide samo u pobjedu, da ćemo nakon našeg razgovora stvoriti tim koji će zaustaviti povratak neokomunista Zorana Milanovića na vlast, kazao je Ćorić.

Nakon sastanka s HDZ-om predsjednik HSP AS Ivan Tepeš izjavio je da su obje stranke izrazile spremnost za nastavak suradnje.

Nakon sastanka s predstavnicima HSP-a AS sastaje se i stranački izborni stožer, koji bi trebao pripremiti program i strategiju za prijevremene parlamentarne izbore u rujnu.