Hrvatska deblokirala Srbiju - svi naši zahtjevi ugrađeni u pregovaračku poziciju


Njemačka premijerka Angela Merkel je na 3. summitu berlinskog procesa u Parizu obavijestila srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da su uklonjene i posljednje prepreke za otvaranje Pregovaračkog poglavlja 23, doznaje HRT.

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn na Twitteru je objavio da je Hrvatska dala suglasnost za otvaranje tih poglavlja.Hrvatsku deblokadu prvi je pred novinarima u Parizu komentirao hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Bitno nam je je da smo sve svoje zabrinutosti u Hrvatskoj, sve zahtjeve uspjeli ugraditi u pregovaračku poziciju, rekao je Kovač. Pojasnio je da će posljednji detalji poglavlja 23 i 24 biti riješeni na međunarodnoj konferenciji  19. srpnja.

Danas je bio veoma dobar dan za Srbiju. Poslije, rekao bih, godinu dana iščekivanja za otvaranje poglavlja, danas smo dobili zeleno svijetlo, izjavio je Vučić. Dodao je da mora zahvaliti Angeli Merkel što je pomogla "da se riješe neki regionalni problemi".

Deblokadu je komentirao i hrvatski premijer Tihomir Orešković. Mislim da su poruke Merkel i Hollandea jasne. Izazove koje je Europa imala u svojoj povijesti i glavni ciljevi - prosperitet,  sigurnost i ekonomski rast - isti su kao i naše regije. Zato je glavna poruka da će proces integracije ići naprijed, kazao je Orešković.