Nigel Farage podnio ostavku u UKIP-u

Nakon što se Boris Johnson povukao iz utrke za čelnika konzervativaca i budućeg premijera, još jedno iznenađenje na britanskoj političkoj sceni. Ostavku je podnio poznati euroskeptik Nigel Farage. On se povukao s mjesta predsjednika antieuropske stranke UKIP-a jer je ostvario svoj cilj - izlazak Britanije iz Europske unije.

Nigel Farage je 17 godina u Europskom parlamentu bio najagilniji i najglasniji euroskeptik. Vatrenim je govorima, nerijetko i kesnofobnim, redovito napadao Europsku uniju kao politički projekt.

Ono što se prije 17 godina činilo nemogućim, završilo je njegovim trijumfom. Realizirao je svoj politički projekt, ali će i dalje pomagati drugim euroskeptičnim pokretima.

Strastveno je vodio kampanju za Brexit, a u tome mu je pomagao i bivši londonski gradonačelnik Boris Johnson, koji se također povukao.

Borisa Johnsona i Nigela Faragea mnogi prozivaju da su u kampanji poticali nesnošljivost prema migrantima. Optuživali su tri milijuna migranata iz istočne Europe da su Britancima uzeli poslove, a nakon Brexita rasistički ispadi porasli su za 57%.