Potrošnja u svibnju porasla za 3,9% - više od očekivanja

U Hrvatskoj je u svibnju promet u trgovini na malo realno porastao za 3,9 posto na godišnjoj razini, što je već 21. mjesec kako potrošnja raste, i to brže od očekivanja.

To je i brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,2 posto na godišnjoj razini. U svibnju je promet u trgovini na malo porastao 21. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke.

Jačanje potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, rastu plaća. Prema podacima DZS-a, od siječnja do travnja ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 5.663 kune, što je realno 3,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Uz to, u svibnju je zabilježen snažan rast zaposlenosti drugi mjesec zaredom. Prema podacima DZS-a, broj zaposlenih u tom je mjesecu porastao za 1,9 posto ili oko 25.000 osoba u odnosu na travanj.

S primicanjem glavne turističke sezone i intenzivnijim zapošljavanjem sezonskih radnika, očekuje se i daljnji nominalni rast prometa u trgovini na malo, navode analitičari.