Pirotehničari tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. nastavljaju štrajk

Pirotehničara tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. nastavljaju danas započeti štrak jer predstavnici štrajkaškog odbora tijekom pregovora s upravom tvrtke nisu ostvarili dogovor.

Njih 30-ak, koji su mirno prosvjedovali ispred zgrade HCR-a u Sisku, gdje se nalazi uprava tvrtke, i u srijedu će se okupiti na istom mjestu.
Poslodavci ruše cijenu razminiranja i kažu da nema novca za plaće, a sindikat pita misli li netko da je 15.000 kuna bruto previše za taj posao i ljude koji svakodnevno ulaze u minska polja riskirajući život. Posljednjih godina povećana su stradavanja pirotehničara jer ulaze u sve opasnija područja, a ne zato što se manje pazi, kazao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Tvrtka Mungos izuzeta je iz postupka javne nabave i RH preko MUP-a i HCR-a utvrđuje cijenu projekata i razminiranja. Ne možemo čekati izbore i formiranje nove vlade tko zna dokle i odlučili smo krenuti u ugovaranje cijene rada već sada, poručio je Iveković.

Nekada je cijena razminiranja kvadrata zemljišta bila 25 kuna, danas je pala čak na 3 kune, a natječaji se raspisuju po cijeni od 6, 7 ili 8 kuna po četvornom metru razminirane površine, kazao je Iveković.

U Hrvatskoj je registrirano 47 privatnih i jedna državna tvrka za razminiranje - Mungos razminiranje d.d., u kojoj radi između 60 i 70 pirotehničara.