Aleksandar Makovec najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a

Aleksandar Makovec, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Skupštini Međimurske županije, najavio je kandidaturu za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice kao, kako je rekao, svojevrstan protest zbog načina izbora predsjednika stranke.

Makovec je potvrdio za Hinu da je u tajništvu stranačke županijske organizacije popunio kandidacijski obrazac. Počeo je skupljati potpise za svoju kandidaturu, ali je, kazao je, svjestan da ih vjerojatno neće prikupiti dovoljno.

Moj je čin svojevrsni protest protiv načina izbora predsjednika, izjavio je Makovec. Rekao je kako ga ne smeta samo to što je jedan kandidat za predsjednika stranke, nego i to što su mediji i javnost tog kandidata proglasili predsjednikom prije nego što se uopće kandidirao.

Smatram da je takav način izbora čelnika stranke izvan svake političke mjere i zato sam se odlučio kandidirati, rekao je. Svojim činom, i istomišljenicima koji će me poduprijeti svojim potpisom, želim poslati poruku o demokratskom procesu u stranci, rekao je Makovec.

O svojoj namjeri proteklog je tjedna izvijestio članove županijskog predsjedništva HDZ-a. Kazao je da prvi čovjek međimurskog HDZ-a i ministar poduzetništva i obrta u tehničkoj Vladi Darko Horvat nije komentirao njegovu odluku, ali je prihvatio njegov stav.

Aleksandar Makovac je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. U HDZ je ušao 2011. Godinu dana poslije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od Sunčane Glavak. Na lokalnim izborima 2013. bio je kandidat za zamjenika župana, ali kandidati HDZ-a nisu izborili drugi krug. Trenutačno je predsjednik Gradskog kotara istok čakovečkog HDZ-a i član Skupštine Međimurske županije.