Marić očekuje niže kamate za zaduženje

Prijevremeni parlamentarni izbori stajat će nas 120 milijuna kuna i zbog toga se neće morati ići u rebalans proračuna, potvrdio je ministar financija Zdravko Marić.

Tehnički ministar financija Zdravko Marić novinarima je rekao da će se zaduživanje na unutrašnjem tržištu obaviti ovog tjedna, kako je i bilo planirano. Transakciju ćemo vezati između ostalog i uz sljedeću repo aukciju Hrvatske narodne banke, kako bi se prije svega bankama omogućilo participiranje u našoj državnoj obveznici. Dakle, danas kreće taj proces, u smislu samog poziva, a transakcija bi bila završena do kraja tjedna, objasnio je i izrazio nadu da će transakcija biti uspješna.

Na pitanje novinara kako reagira domaći bankarski sektor, Marić je odgovorio da nikada unaprijed ne komentira uvjete. Očekujem da će uspjeh transakcije biti ne samo u pogledu samog upisa i očekivane visine ukupne obveznice. Naravno, vodimo veliku brigu i o samoj cijeni, to je uvijek na vrhu naše liste prioriteta. U odnosu na zadnje zaduživanje, s početka godine, očekujem nižu cijenu, izjavio je.

Podatke o nominalnom smanjivanju javnog duga u prvom kvartalu ove godine, Marić je komentirao rekavši da je najveći dio došao od pozitivnih tečajnih kretanja. Nešto više od tri četvrtine hrvatskog javnog duga je denominirano u stranoj valuti, poglavito u eurima. Kuna je u zadnji 12 mjeseci u odnosu na euro, pa i na dolar, blago aprecirala. Međutim, kako god bilo, smanjivanje javnog duga je jedan pozitivan pokazatelj jer je to od 1999. godine praktično prvi put da imamo nominalno smanjivanje javnog duga. Ova je Vlada, zaista, kao vrh prioriteta, uz zapošljavanje i gospodarski rast, predvidjela i smanjivanje javnog duga, odnosno promjena njegova smjera, naglasio je Marić.