Borbeni dvojac MiG 21 presreo izraelski zrakoplov

Dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 po zapovijedi NATO-ova zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC ) presreli su izraelski zrakoplov kad je ušao u hrvatski zračni prostor.

Radilo se o izraelskom zrakoplovu Boeing 747 koji je letio iz SAD-a prema Izraelu i za koji je dobivena dojava o potencijalnoj prijetnji bombom.

NATO-ovo zapovjedništvo je malo prije 9 sati izdalo zapovijed za praćenje zrakoplova tijekom preleta kroz hrvatski zračni prostor te ga je dežurni borbeni dvojac od 9.07 do 9.20 presreo i pratio od ulazne točke kod Bregane do izlazne točke jugoistočno od Slavonskog Broda.

Presretanje je obavljeno prema svim pravilima i procedurama NATO-a predviđenim za takav postupak, stoji u priopćenju MORH-a.

Pratnja kroz Europu; prijetnja bombom bila je lažna

Zrakoplov izraelske kompanije El Al sigurno je sletio u zračnu luku u Tel Avivu, a prijetnja da se u Boeingu 747 nalazi bomba, zbog čega su letjelicu iznad Europe pratili borbeni zrakoplovi, pokazala se lažnom. Zrakoplov je letio na liniji New York-Tel Aviv, a dok je bio iznad Francuske stigla je dojava da je u letjelici bomba.

El Alov Boeing su zbog toga prvo pratili francuski borbeni zrakoplovi, potom su ga preuzeli švicarski.  Neslužbeno se doznaje da talijanski borbeni zrakoplovi nisu reagirali zbog kratkoće preleta nad Italijom pa je odlučeno da zadaću preuzmu hrvatski. Sigurnosna provjera nakon slijetanja u zračnoj luci Bena Guriona pokazala je da je prijetnja bila lažna.