KBC Split i branitelji zajedničkim snagama za bolju skrb

Uprava Kliničkog bolničkog centra Split na sastanku s braniteljima i dragovoljcima Domovinskog rata najavila je bolju skrb za tu zdrastveno ugroženu populaciju. Osnovat će se zajedničko povjerenstvo i pojačati palijativna skrb za teško bolesne branitelje.

Od završetka Domovinskog rata do danas izgubili smo cijelu jednu brigadu branitelja. Mnogi su umrli i stoga što nisu imali adekvatnu  zdravstvenu skrb. Naime svi su zakonski propisi usmjereni na ratne vojne invalide  i obitelji poginulih, a takvih je među braniteljskom populacijom samo 10 posto.

Branitelji koji su u radnom odnosu ili nisu uopće zaposleni u kategoriji su s ostalim građanima, čekaju mjesecima na pregled i nažalost dosta ih umre ako su teži bolesnici, rekao je Božo Zadro, branitelj, inicijator sastanka.
Najveći je problem palijativna skrb jer u nas hospicija gotovo i nema. No mnogo je onih koji bi, kad bi se pokrenuo projekt, volonterski radili s teško bolesnima.

Glavna medicinska sestra Marija Županović tvrdi da je čak 60 sestara voljno "dati" najmanje jedan dan u tjednu za dobrobit. Nitko ne bi trebao otići s ovoga svijeta, a da nema medicinsku sestru koja ga barem drži za ruku, kaže Županović.

U splitskoj bolnici, koja je u Domovinskom ratu dala možda najveći doprinos zbrinjavanju ranjenih branitelja, voljni su i dalje prednjačiti u toj skrbi.