Petir: Za odluku o koaliranju treba pitati članstvo stranke

Marijana Petir, HSS-ova zastupnica u Europskom parlamentu, izjavila je za HTV da zasad nije donesena odluka hoće li HSS prije izbora koalirati sa SDP-om ili HDZ-om. 

HSS Sisačko-moslavačke županije kojem sam na čelu zaključio je da bi Glavni odbor prije donošenja konačne odluke trebao prethodno konzultirati županijske organizacije HSS-a i čuti što članstvo misli, rekla je Marijana Petir. Istaknula je da stranku ne čini jedan čovjek već njezinih 39 tisuća članova - i njih se mora pitati za mišljenje.

U izjavi za Hinu rekla je kako joj je neprihvatljiva koalicija HSS-a sa SDP-om jer, uz ostalo, te dvije stranke baštine bitno drugačiji sustav vrijednosti. Mi smo demokršćanska stranka, stranka centra, i ne može nam biti svejedno hoće li netko mijenjati regulativu i tako rastakati vrijednosti koje hrvatski narod živi pri tom ne poštujući volju tog istog naroda. SDP je ne želeći primijeniti odluku naroda na referendumu, mijenjao Zakon o referendumu. To je presedan nikad viđen u novijoj europskoj politici i klasičan udar na demokratski poredak, ustvrdila je Petir.

Ako tome pridodamo, kaže Petir, pogubnu politiku koju je SDP vodio prema hrvatskom selu namještajući natječaje za ruralni razvoj financijerima svoje kampanje kao i poljoprivredno zemljište tajkunima, svjesno uništavajući poljoprivredna obiteljska gospodarstva, jasno je da je to za mene neprihvatljivo.