Vlada - isplata trećine dobiti Fonda hrvatskih branitelja

Vlada je prihvatila odluku o davanju suglasnosti o isplati trećine neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2015. Prijedlog je iznio ministar branitelja Tomo Medved. Rekao je, uz ostalo, da je odluka o tome usmjerena na razvojne, socijalne i humanitarne ciljeve branitelja i njihovih obitelji.

Vlada je sjednicu počela informacijama o tome kako je potrebna pomoć osječkoj bolnici koja je oštećena u nevremenu prije nekoliko dana. Premijer Tihomir Orešković rekao je da će Vlada pronaći način kako do novca za bolnicu. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je određeni dio pod osiguranjem i tako će biti i saniran. Drugi dio nije osiguran. Određeni iznos za takve situacije postoji u proračunu, dodao je. 

Olujno nevrijeme i nadiruća voda uništili su i oštetili mnoge odjele osječke bolnice, među kojima je i Klinika za pedijatriju čija jedna četvrtina nije u funkciji.

Prihvaćen je nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore s nacrtom konačnog prijedloga zakona. Hrvatska će poduprijeti Crnu Goru da pristupi NATO-u, rekao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o prihvaćanju programa ESIF jamstva Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te prijedlog odluke o prihvaćanju programa ESIF mikro i mali zajmovi Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. O zajmovima malim poduzetnicima od 25.000 eura, 50.000 govorio je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.  

Davor Romić, ministar poljoprivrede, predstavio je plan upravljanja vodnim područjem od 2016. do 2021. Za to je osigurano oko 28 milijardi kuna iz sredstava Europske unije.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje predstavio je prijedlog odluke o poticanju izvansudskog rješavanja građanskih i trgovačkih sporova u kojima je RH, odnosno pravna osoba kojoj je jedini osnivač ili član Republika Hrvatska. 

Tomislav Panenić, ministar gospodarstva, predstavio je prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma o dodjeli nepovratnih sredstava između RH i Razvojne banke Vijeća Europe u vezi s regionalnim programom stambenog zbrinjavanja. U sklopu regionalnog programa stambenog zbrinjavanja Hrvatskoj je odobreno financiranje rekonstrukcije ili gradnje 62 obiteljskih kuća. Ukupna vrijednost je 2,666.670 eura, a 25% sufinancira RH. 

Prihvaćeni su prijedlozi ministra financija Marića o zaduživanju šest gradova - Valpova, Splita, Labina, Pregrade, Jastrebarskog i Zaprešića te dopuna odluke o davanju suglasnosti Varaždinu za zaduživanje u Privrednoj banci. 

Prihvaćen je i prijedlog o raspuštanju Općinskog vijeća u Čemincu.

Vlada je dala suglasnost na odluke o isplati trećine neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2015. godinu, odnosno 12,3 milijuna kuna, za stipendije djeci stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja. Sukladno toj suglasnosti, Upravni odbora Fonda, uvažavajući uvjete natječaja, odobrio je u srijedu 5897 stipendija za školsku odnosno akademsku godinu 2015./2016., a lista kandidata koji udovoljavaju formalnim uvjetima natječaja objavljena je na web stranicama Ministarstva branitelja - https://branitelji.gov.hr/.