Oscar Pistorius dobio šest godina zatvora

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius osuđen je na zatvorsku kaznu od šest godina za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Slučaj koji je 3 i pol godine zaokupljao pozornost južnoafričkih i svjetskih medija time je dobio epilog. Pistorius je odmah nakon presude odveden u zatvor.

Proslavljeni sportaš, kojemu su kao djetetu zbog urođene deformacije obje noge amputirane ispod koljena, ubio je svoju djevojku s četiri metka ispaljena kroz zatvorena vrata kupaonice 14. veljače 2013. Tijekom suđenja tvrdio je da je čuo buku usred noći i mislio da je unutra provalnik.

Tužitelji su ga optužili da laže i opisali kao usijanu glavu kratka fitilja te tvrdili da je u djevojku pucao namjerno nakon svađe. Sutkinja Thokozile Masipa prihvatila je, međutim, Pistoriusovu verziju i osudila ga 2014. na pet godina zatvora za ubojstvo iz nehaja.

Paraolimpijac je odslužio gotovo godinu dana zatvora prema toj presudi, a zatim je u listopadu prošle godine pušten u kućni pritvor. Pistoriusu je u prosincu prošle godine presuda za ubojstvo iz nehaja preinačena u ubojstvo. Najniža kazna za ubojstvo u Južnoj Africi je 15 godina, ali očito je prevladalo mišljenje da je u Pistoriusovu slučaju više olakotnih okolnosti.
Pistorius se vraća u zatvor, sud preinačio presudu u "ubojstvo"
Zemlja je uoči presude bila podijeljena. Neki su smatrali da njegovo suđenje osnažuje povjerenje u pravosudni sustav, drugi pak da je bivši atletičar privilegiran jer je bogati bijelac.

Pistorius, koji je ušao u povijest kao prvi paraolimpijac koji se ravnopravno natjecao s atletičarima bez invaliditeta na Olimpijskim igrama 2012., nekoć je bio južnoafrički zlatni dečko, junak koji je nadvladao hendikep i postao međunarodna superzvijezda. Pistorius će steći pravo na uvjetnu slobodu pošto odsluži pola kazne. Na kaznu se neće žaliti, rekao je njegov odvjetnik Andrew Fawcett.