Hasanbegović ne odustaje od tužbe protiv Tomića

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije se pojavio na prvom ročištu Općinskoga građanskog suda u Zagrebu u sporu protiv novinara i pisca Ante Tomića. Tužio ga je za duševne boli nakon objavljenog teksta u beogradskom NIN-u u kojem je Hasanbegovića, među ostalim, opisao kao "retarda", "ustaškog klauna" i "političkog minotaura".

Hasanbegovićev odvjetnik Trpimir Jonjić rekao je da ostaje pri tužbenom zahtjevu u kojem od Tomića zbog povrede prava osobnosti traži 30.000 kuna uvećanih za kamate i troškove sudskog postupka. Predložio je medicinsko vještačenje na okolnosti ministrove duševne boli, ali i zatražio historiografsko vještačenje je li Hasanbegović u svom radu zastupao totalitarna gledišta i pozivao na nasilje.

Predloženo je saslušanje Hasanbegovića i njegove supruge Lamije, ali i svjedoka - povjesničara Ive Banca, Ive Goldsteina i trojice znanstvenika s Hrvatskog instituta za povijest.

Tomićeva odvjetnica Vesna Alaburić istaknula je da se ne protivi medicinskom vještačenju u ovom sporu, ali i da historiografsko vještačenje nije potrebno jer predmet teksta Ante Tomića nije bio znanstveni rad Zlatka Hasanbegovića, nego njegovo javno djelovanje. Predložila je i pribavljanje podataka kolika je bila prodaja tjednika NIN sa spornim Tomićevim tekstom u Hrvatskoj, ali i pribavljenje podataka od drugih nakladnika navedenih u tužbi o tome jesu li prethodno nabavili dopuštenje za prenošenje Tomićeva teksta.

Prije početka suđenja Tomić je naveo kako smatra da njegov tekst ministru nije izazvao neugodnosti. Tekst je izašao u Beogradu i bio bi nepoznat da ga sam Hasanbegović nije učinio poznatim, nosio u Vladu i pokazivao Karamarku. On je napravio predstavu oko teksta koji je po mom sudu i sudu moje odvjetnice vrlo blag, kazao je Tomić. Dodao je da je tekst napisao na početku Hasanbegovićeva ministarskog mandata kada nije imao pojma da je on zlonamjerna i pakosna osoba. Napomenuo je i kako smatra da je riječ o vrlo blagom i umjerenom tekstu u kojemu navodi da se Hasanbegović pojavio kao zagrebački musliman među desničarima koji su uglavnom islamofobi. Tomić je rekao i kako osjeća sućut prema čovjeku koji se trudi svidjeti ljudima koji njega potajno ne podnose.

Nakon ročišta Tomić je rekao da je taj tekst pisao na početku mandata posljednje vlade, ali da bi danas nakon šest mjeseci bio još oštriji.

Hasanbegovićev odvjetnik rekao je da se ministar zalaže za medijske slobode, ali smatra da te medijske slobode, sukladno sudskoj praksi, imaju svoja ograničenja u pravima i slobodama drugih osoba pa tako i njega. 

Prije ročišta održan je i prosvjed Inicijative "Sloboda trećima", a pred sud su stigli kulturni aktivsti i čelnici GONG-a. Jelena Berković iz GONG-a izjavila je da je, bez obzira na odlazak, ova vlast ostavila teške tragove na slobodu medija.

Iduće ročište najavljeno je za 16. studenoga.