Mađarska postrožila nadzor - na tzv. "ničijoj zemlji" 500 migranata iz Afganistana

Od primjene strožih mjera nazdora imigracije mađarske su vlasti preko granice sa Srbijom vratile 870 migranata koji nisu imali valjanu dokumentaciju, dok je 190 ušlo u Mađarsku.

Deportirani su u Srbiju u skladu s novim propisom prema kojem se migranti, koji se zateknu u zoni 8 kilometara od granice tih dviju država, vraćaju u tranzitna područja iza ograde koju je Mađarska podignula prošlo ljeto.

Trenutačno je na dva granična prijelaza, na tzv. "ničijoj zemlji", 500 migranata uglavnom iz Afganistana, a na sprječavanju ilegalnih prelazaka angažirano je 10 tisuća mađarskih policajaca i vojnika.

Nastavlja se priljev migranata i preko Mediterana. Gotovo da nema dana da talijanska obalna straža ne spasi na desetke migranata, samo u utorak ispred libijske obale u 30 različitih operacija spašeno ih je 4500.

Svi migranti dolaze iz podsaharskih zemalja, a među njima je i žena iz Kameruna koja se porodila na brodu. Ove je godine u Italiju preko Mediterana ušlo 67 tisuća migranata, a 2920 ih je u tom pokušaju stradalo.