EP podržao uspostavu Europske granične i obalne straže

Europski parlament je podržao prijedlog uspostave agencije za Europsku graničnu i obalnu stražu (EBGC) kojom bi se povezala agencija za granice Frontex s tijelima država članica nadležnima za upravljanje granicama.

Prema ovom planu, tijela država članica nastavit će se baviti svakodnevnim upravljanjem vanjskim granicama, ali ako dođe do pritiska na vanjskim granicama, država članica moći će zatražiti pomoć od Europske agencije za graničnu i obalnu stražu, koja će moći brzo razmjestiti timove granične straže na granice te države članice domaćina.

Za usvajanje prijedloga uredbe o Europskoj graničnoj i obalnoj straži izjasnio se 481 zastupnik Europskog parlamenta koji broji 751 zastupnika.

Ovaj je zakon dobar jer pruža važnu dodatnu pomoć zemljama članicama u slučaju da se  granice nađu pod pritiskom, poput migracijskog vala, smatra Artis Pabriks, izvjestitelj EP-a, naglašavajući pritom da EBCG ni u kojem slučaju neće biti prijetnja nacionalnoj suverenosti.

Agencija će brojati 1500 ljudi iz svih članica Unije, uključujući i Hrvatsku koja će sudjelovati s 65 pripadnika granične i obalne straže. Međunarodne europske snage rasporedit će se tek na poziv zemlje članice čije se granice nađu pod pritiskom zbog, primjerice, stihijskog dolaska migranata ili organiziranog kriminala.

Ukoliko Bruxelles zaključi da neka članica ne uspijeva sama osigurati svoje granice i suverenost teritorija te obraniti schengenski prostor, predložit će joj se tzv. "korektivne mjere" koje mora provesti. Ukoliko se i to pokaže neučinkovitim, Europska komisija će Vijeću EU-a predložiti operativni plan koji, a susjedne bi države mogle ponovo uvesti unutarnju kontrolu granica.

Godišnji budžet Agencije iznosit će oko 300 milijuna eura, a Pabriks smatra da nije pretjeran. Frontex je raspolagao s godišnjim budžetom od 142 milijuna eura.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula na ovom je zakonskom prijedlogu radio kao izvjestitelj u sjeni i u svibnju je Odbor za vanjske poslove EP-a, većinom glasova usvojio svih 19 njegovih amandmana, što je danas potvrđeno i na plenarnoj sjednici, priopćio je ured zastupnika. Picula je tražio da Agencija bude na raspolaganju i članicama Unije koje još nisu dio Schengena, uključujući Hrvatsku.

Stoga pozdravljam kompromis o uključivanju Hrvatske, Rumunjske i Bugarske jer Schengen ne treba spašavati tako da se žicom ili direktivama izostavljaju članice koje još nisu u potpunosti dio Schengena, rekao je Picula.

Zakon o Europskoj graničnoj i obalnoj straži sada čeka i na potvrdu Vijeća EU-a.