Kovač: HSS je prirodni partner HDZ-a

Gostujuću u Dnevniku 3, ministar vanjskih poslova Miro Kovač, komentirajući jučerašnje izjave srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, rekao je kako Srbija nije uopće pregovarala o tim usklađenim stajalištima EU-a pa prema tome on ne može niti znati što je dogovoreno.

Pregovarale su zemlje članice. Mi znamo što je uključeno u pregovarački proces vezano uz Poglavlje 23, istaknuo je. Ponovio je kako je sve što je važno za Hrvatsku i njezine građane implementirano u tu izjavu - hrvatski zahtjevi o zaštiti manjine u Srbiji, zahtjevi o neprimjenjivanju srbijanskog zakona u jurisdikciji nad ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije, suradnja sa susjedima u rješavanju sudbine nestalih kao i osiguravanje prava žrtava, uključujući pravo na odštetu za žrtve rata te puna suradnja Srbije s Haškim sudom. Na pitanje je li istina da je njemačka premijerka Angela Merkel radila pritisak na Hrvatsku, Kovač je odgovorio: Mi se ne moramo i nećemo nikome dodvoravati.

Na pitanje o eventualnoj koaliciji HSS-a i SDP-a Kovač je rekao da o tome odluku mogu donijeti samo stranačka tijela HSS-a i kako će je respektirati. Naravno da bismo voljeli da ostanu s nama kao i do sada, to je prirodno i normalno, dodao je Kovač.