Merkel: Pomoći ćemo ugroženim članicama NATO-a!

Uoči sutrašnjeg početka summita NATO-a u Varšavi njemačka kancelarka Angela Merkel poslala je jasnu poruku uznemirenim državama Saveza koje graniče s Rusijom: Pomoći ćemo budu li na bilo koji način ugrožene!

Djelovanje Rusije u ukrajinskoj krizi Merkel vidi kao glavni pokretač nestabilnosti na istočnim europskim granicama NATO-a.

Solidarnost među saveznicima, koja je ugrađena u članak pet sporazuma NATO-a, ključna je za Savez. Ona će biti vidljiva i ubuduće, poručila je kancelarka, naglasivši kako se unatoč tomu očekuje suradnja s Moskvom.

Tako je kancelarka Merkel jasno stala na stranu u raspravama u Njemačkoj o tome je li NATO-ova pojačana vidljivost, pa kroz vojne vježbe, nepotrebni prst u oko Rusije.

Istovremeno, Varšava se ozbiljno priprema za prihvaćanje 50-ak izaslanstva koja dolaze na samit. Šest tisuća pripadnika snaga sigurnosti već je u pogonu, pravci kretanja i ključni objekti se nadziru, a i građani mogu na ulicama doznati što im je činiti u slučaju terorističkog napada. Nedavno je i postrožen zakon koji omogućava sigurnosni nadzor nad stranim državljanima - tri mjeseca bez sudskog naloga!

Na summit NATO-a dolazi 50-ak izaslanstava iz svih dijelova svijeta. Američko predvodi predsjednik Barack Obama, a hrvatsko predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Na ulicama Varšave šest je tisuća pripadnika poljskih snaga sigurnosti, pravci kretanja i ključni objekti pod neprekidnim su nadzorom. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavljuje jačanje obrambenih sposobnosti Saveza.