Plenković: 2016. je pokazala da je bolja gospodarska politika moguća

Na konferenciji za novinare kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković je predstavio program pod nazivom "HDZ - središnja snaga razvoja Hrvatske". Plenković će za Karamarkova nasljednika biti izabran 17. srpnja na stranačkomu saboru.

Plenković je zahvalio svim članovima koji su svojim potpisom dali potporu njegovoj kandidaturi. Ovim programom želio bih pokrenutu konstruktivan politički dijalog. Glavna mi je misija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom politikom HDZ-a. HDZ je državotvorna stranka i dio smo europskog desnog centra, rekao je Plenković.

Zajedno sa svima vama želim ostati privržen našem hrvatskom identitetu, tradiciji, kulturi i jeziku njegujući temeljne narodnjačke, demokršćanske i univerzalne humanističke vrijednosti koje dijelimo. Istodobno, nastojat ću biti nositelj modernog, ambicioznog i dosljednog HDZ-a koji će hrvatskim građanima omogućiti političku stabilnost, pravnu sigurnost, pouzdan okvir za 
gospodarski rast te društvenu uključenost i solidarnost, rekao je Plenković.

Političke suparnike s ljevice okrivljuje da su pokrenuli ideološke podjele u društvu i pridonijeli ekonomskoj stagnaciji. Želim da HDZ bude politička snaga koja okuplja te provodi pomirbenu i zrelu politiku.

Izglasavanje nepovjerenja Vladi, raspuštanje Hrvatskog sabora i najavu prijevremenih izbora smatra pogrešnim političkim procjenama.

Naglasio je kako će novi zamah razvoju države dati okupljanje svih društvenih snaga iseljene i domovinske Hrvatske. 

Kao prioritete Plenković je naveo promicanje dostojanstva hrvatskih branitelja i zaštitu njihovih prava te jasno određenje o ideološkim i povijesnim pitanjima i patnjama hrvatskog naroda, uz jasnu osudu svih totalitarizama i poštovanje svih žrtava.

Među glavnim elementima programa HDZ-a naveo je pravosuđe, javnu upravu i decentralizaciju. Djelotvornijim pravosuđem i javnom upravom stvorit ćemo uvjete za gospodarski razvoj i bolji život građana, uvjeren je Plenković.

Otvorenim socijalnim dijalogom i uključivanjem omogućit ćemo svima da daju doprinos razvoju Hrvatske, a makroekonomskom politikom pomoći ćemo hrvatskom poduzetništvu u generiranju rasta i povećanju zaposlenosti, istakno je Plenković. 

Boljim uvjetima poslovanja, poticanjem domaće inovativne proizvodnje te razvojem hrvatskog sela možemo postati najuspješniji u srednjoj Europi. Razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj ključni su za uspjeh hrvatskoga gospodarstva. Hrvatsko selo ima velik neiskorišten potencijal, a njegov će razvoj biti pokazatelj gospodarske snage Hrvatske. Kao jedna od prioritetnih hrvatskih ekonomskih grana - turizam treba strateški razvijati povećanjem kvalitete usluga tijekom cijele godine i u cijeloj Hrvatskoj, rekao je Plenković.

Propuštena je prilika za snažne reforme koja je rezultirala, među ostalim, iseljavanjem mladih i padom svih ekonomskih pokazatelja. 2016. je pokazala da je bolja gospodarska politika moguća, rekao je, te pritom naglasio kako je u prvih sedam mjeseci iz fondova EU-a povučeno više novca nego cijelu prošlu godinu.

Istaknuo je kako je spreman na otvorena sučeljavanja sa svim stranačkim liderima kako bi građani mogli vidjeti što koja opcija nudi.

Na pitanje novinara hoće li preuzeti HDZ-ov gospodarski program, Plenković je rekao kako će program IFO instituta biti stručna podloga na kojoj će njegov tim graditi svoj program. 

HSS po svojem svjetonazoru pripada krugu europskih pučkih stranaka. Vjerujem da je odluka o koaliciji  sa SDP-om donesena zbog konkretne matematike. Dugoročna partnerstva moraju biti istinska, istaknuo je Plenković. 

Govoreći o kurikularnoj reformi, rekao je kako očekuje kvalitetnu recenziju programa. Hrvatska zaslužuje najkvalitetnije obrazovanje i u tom ćemo smjeru raditi.

Rekao je kako nema nikakvih saznanja o tome da se danas odlučuje o Brkićevoj diplomi ni o smjenama na kninskom veleučilištu.

Program Andreja Plenkovića

Andrej Plenković gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a. Istaknuo je da mu je cilj nastaviti demokratizaciju unutar stranke - jačati načelo "jedan član, jedan glas", unutarstranački referendum, stranačka tijela, uključivanje svih zajednica u kreiranju političkih stanovišta i davanje naglaska na ulogu središnjeg odbora te županijskih i lokalnih organizacija. Želi snažan HDZ kao glavnu stožernu stranku desnoga centra na temeljima narodnjaštva i demokršćanske baštine.

Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je za HRT-ovu emisiju "Hrvatska uživo" kako je Plenković nastojao svojim programom obuhvatiti najvažnije točke političkog i svakog drugog života u Hrvatskoj. Iz ovoga se ne može puno toga niti iščitati. Bit će puno važnije čuti od gospodina Plenkovića odgovore na mnoga pitanja koja zanimaju hrvatsku javnost, kazala je Kosor.