Krila Oluje na vojnom aeromitingu u Velikoj Britaniji nagrađena za najbolji nastup

Akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Krila Oluje nastupila je na međunarodnom vojnom aeromitingu Royal International Air Tatoo (RIAT) u zrakoplovnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji i osvojila prvu nagradu za najbolji nastup.

U obrazloženju stoji da su pokazali zavidnu razinu letačkih i akrobatskih sposobnosti. Osvojili su mač kralja Huseina koji je bio dugogodišnji pokrovitelj ove nagrade.

Organizator je istaknuo da nagradu King Hussein Memorial Sword dodjeljuje za izrazito precizan i atraktivan program s nikad viđenim manevrima izvedenim u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima.
Ova prestižna vojna zrakoplovna manifestacija svake godine okupi predstavnike gotovo svih vodećih svjetskih ratnih zrakoplovstava i stotine tisuća gledatelja, a u letačkom i izložbenom dijelu programa redovito sudjeluje iznimno velik broj vojnih zrakoplova. Rekordnih 535 zrakoplova iz 2003. osiguralo je RIAT-u mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Ovogodišnjim sudjelovanjem HRZ-a i PZO-a Hrvatska postaje 56. država čije ratno zrakoplovstvo ima priliku predstaviti se na toj manifestaciji.  Za Krila Oluje ovo je 43. nastup izvan Hrvatske na međunarodnim zrakoplovnim smotrama i nakon jednogodišnjeg izbivanja označio je povratak na veliku letačku scenu.