Šangut u Dnevniku HRT-a: Vučić obećao kako će poduzeti sve da se zločinci otkriju

Udruga pravnika Vukovar 1991. još je 2008. predala kazenu prijavu srbijanskom tužiteljstvu protiv odgovornih za zločine u pet ratnih logora u Srbiji, kamo su odvoženi nesrpski zarobljenici: Stajićevo, Srijemska Mitrovica, Begejci, Niš i Beograd, no do danas nije poduzeto ništa.

Osim odgovornosti traže i da se na mjestu logora Stajićevo postavi spomen-obilježje. Predstavnika Udruge Zorana Šanguta primio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka u tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu, iz udruge poručuju kako očekuju da se počne konkretno postupati u vezi s njihovom kaznenom prijavom.

Ovo je prvi put da je netko primio predstavnike neke udruge iz RH na razgovore o srbijanskim ratnim logorima, i to na najvišoj razini. Do toga je došlo na temelju inicijative iz Bundestaga, osobito zastupnika Josipa Juratovića, ali i zbog sastanka premijera Vučića s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, rekao je predstavnik Udruge Zoran Šangut u središnjem Dnevniku HRT-a.

Bivši logoraši Vučića su izvijestili i o ubojstvima koja su se događala, a o njih četiri govorio mu je Šangut, koji im je i svjedočio. Ubojice i mučitelji bili su bivši majori, pripadnici službe sigurnosti. Ne znamo im imena, skrivali su i nadimke, kazao je.

Premijer Srbije obećao je da će poduzeti sve da se zločinci otkriju i da se srbijansko pravosuđe oko toga aktivira. U rujnu će omogućiti svim logorašima i članovima njihovih obitelji dolazak u bivši logor Staićevo, gdje će se položiti vijence i zapaliti svijeće. O spomeniku će se još razgovarati, a sve će nadgledati i njemačka diplomacija, istaknuo je Šangut. Sastanak iza zatvorenih vrata trajao je 45 minuta.Prije sastanka s Vučićem, predstavnike Udruge pravnika Vukovar 1991. primila je Snežana Malović, tužiteljica posebnog Tužiteljstva za ratne zločine i bivša ministrica pravosuđa.

Kroz logore u Srbiji, od Srijemske Mitrovice, Stajićeva pa sve do Niša, prošlo je više od 7000 vukovarskih branitelja i civila. Očevidac je bivši vojni tužitelj JNA, potpukovnik Lakić Đorović, koji je preživio nekoliko antentata i premlaćivanja zbog istraga koje je vodio, a o kojima je govorio za HRT. S logorima se susreo 1992., i to kao branitelj vukovarskih zarobljenika u Srijemskoj Mitrovici.