"Nakon dolaska na vlast obnovit ću antifašističke spomenike!"

Na komemoraciji povodom 75. godišnjice proboja zatočenika ustaškog konclogora u Kerestincu – borbe koju je preživjelo samo 15 od 111 logoraša – zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao je žestok protuustaški govor.

Ovdje je stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti. Ovdje su povampirene ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse. To treba jasno reći, poručio je Bandić.

Među ubijenim logorašima prije, tijekom i nakon akcije proboja neki su od istaknutih intelektualaca čija imena danas nose hrvatske ulice i institucije: Božidar Adžija, Otokar Keršovani, August Cesarec, Ognjen Prica...

NDH je bila sve samo ne slobodna, demokratska i hrvatska tvorevina. Ona je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška, rekao je Bandić i dodao da za zločine koje je pobjednička, antifašistička strana počinila u ratnoj i poratnoj Jugoslaviji, treba odgovarati i da se o njima mora govoriti.

Ali ne možemo brkati hrvatski antifašizam, koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, s državom koja je nastala na rasnim zakonima. Te dvije stvari nikada se ne mogu uspoređivati, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Među pedesetak ljudi na komemoraciji bili su i sudionici Domovinskog rata. Na polaganje vijenaca došao je Miodrag Demo, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, a među okupljenima prepoznali smo i poznatoga vukovarskog branitelja s Trpinjske ceste, Damira Jašarevića Dugog.

Mi se s fašizmom susrećemo i danas. Antifašizam i jest potreban zbog takvih pojava. Hrvatski narod ima izreku: „Čime se budala ponosi, toga se pametan stidi“. Tako je i s fašizmom. Hrvatska mora biti država ne samo hrvatskog naroda nego svih naroda koji u njoj žive, poručio je vukovarski branitelj, inače invalid Domovinskog rata kojeg je prije tri godine u Zagrebu fizički napala skupina mladih ultranacionalista, nakon što je istupio protiv porasta netrpeljivosti u Vukovaru zbog postavljanja ćiriličnih ploča.Pomagali smo da se obnovi spomenik kerestinačkim žrtvama, kao što ćemo pomoći, hvala Bogu, da se pojavi vlada koja će obnoviti sve antifašističke spomenike u Hrvatskoj. To će biti moj prvi projekt nakon parlamentarnih izbora, najavio je Milan Bandić.

Nakon raspada SFR Jugoslavije i osamostaljivanja Republike Hrvatske u Hrvatskoj je uništena velika većina spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi. Prema Juraju Hrženjaku, koautoru monografije „Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990. – 2000.“, popisano je 2964 unštenih spomenika. Obnovljeno ih je nekoliko stotina.

Komemoraciji su tradiconalno prisustvovali i predstavnici Saveza antifašističkih boraca. Upozorili su, među ostalim, na pokušaje revizije prošlosti, relativiziranje zločinačke prirode NDH i jačanje neofašizma u hrvatskom društvu – kako na javnim mjestima poput nogometnih stadiona, tako i u istupima aktualnih nositelja vlasti.

Cijeli svijet slavi 75 godina od izbijanja otpora nacifašističkoj okupaciji. Slavimo i mi. U Brezovici smo obilježili osnivanje prvog antifašističkog odreda u Europi. Pred nama je 27. srpnja, dan narodnog ustanka u Srbu, poručio je Franjo Habulin, predsjednik SABA RH. Upozorio je da obilježavanje ustanka u Srbu pokušava osujetiti stranka A-HSP, koja je pred spomenikom u Srbu postavila vojni šator te najavljuje seriju predavanja.

Osuđujemo postupke grupice okupljene oko jedne proustaške, marginalne,  izvanparlamentarne stranke.  Osuđujemo i šutnju najviših hrvatskih dužnosnika koji još uvijek ne reagiraju,  poručio je Habulin, izrazivši nadu da će ta godišnjica biti obilježena dostojanstveno.