RH i BiH potpisale ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Svilaja

Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale su u petak u Neumu ugovor o zajedničkoj izgradnji mosta na Savi kod Svilaja, a hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković i bosanskohercegovački ministar prometa i veza Ismir Jusko rekli su kako ne postoje nikakve zapreke za gradnju Pelješkog mosta kojega je Butković nazvao najvećim strateškim interesom Hrvatske.

Planirani rok izgradnje mosta vrijednog 26,9 milijuna eura je dvije godine, a radovi bi trebali početi najkasnije u rujnu ove godine.

Ugovor o izgradnji mosta je u ime BiH potpisao Jusko, u ime Hrvatske direktor Hrvatskih autocesta Josip Draženović, u ime izvođača predsjednik Uprave Viadukta d.d. Zagreb Joško Mikulić, te direktor kompanije Hering d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda.

Ovaj most na Savi kod Svilaja je vrlo značajan infrastrukturni projekt na koridoru Vc koji osim što spaja  dvije prijateljske susjedne zemlje ima veliki značaj za ukupan život. Hrvatska je izgradila najveći dio autoceste na koridoru Vc i vjerujem da ćemo zajedno vrlo brzo spojiti se s lukom Ploče, rekao je ministar Butković na konferenciji za novinare.

Zajedničkog smo stajališta da suradnja RH i BiH kada je u pitanju transportna infrastruktura treba biti konstantna, rekao je Jusko.

Ministri su se suglasili kako nema ništa prijeporno oko izgradnje Pelješkoga mosta uz uvjet da se BiH omogući neškodljivi prolaz na otvoreno more.

Nama je strateški interes, najveći interes spojiti teritorij Republike Hrvatske i u tome smislu izražavam zadovoljstvo da taj najveći projekt ide svojim tijekom. Ali nam je isto tako bitno da naši prijatelji i susjedi ostvare, i na to imaju suvereno pravo, na neškodljivi prolaz (na otvoreno more), istaknuo je ministar Butković.

Butković je rekao da žalba Viadukta ne bi trebala utjecati na početak radova na Pelješkom mostu te je pozvao Državno povjerenstvo za nadzor postupaka da što prije razmotri i odluči o ovoj žalbi.
Kao ministar apeliram da se to što prije riješi, jer je nama veliki interes da taj izvođač bude odabran do kraja 2016. Ja vjerujem u taj cilj i očekujem da će radovi početi početkom 2017., rekao je Butković.