Hrg izašao iz HSS-a i napao čelništvo - Beljak uzvratio: On je bio član Saveza komunista

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak istaknuo je kako izlazak bivšeg predsjednika HSS-a Branka Hrga iz stranke za njega nije iznenađenje. Dodao je da je Hrg imao priliku izvući stranku iz problema, a da to nije učinio.  Razlog koji je Hrg naveo, da predizborna koalicija sa SDP-om mijenja HSS svjetonazorski, pada u vodu jer je Hrg bio član Saveza komunista, a nije mu smetala ni koalicija sa SDP-om od 2000. do 2003., rekao je Beljak.

Meni je jako žao, ali izabrao je svoj put, a svjetonazor tu nema nikakvu ulogu, izjavio je Beljak za Hinu komentirajući Hrgovu objavu da izlazi iz HSS-a zbog predizborne koalicije sa SDP-om. Istaknuo je i kako je govoriti u 21. stoljeću o komunistima - apsolutno deplasirano. Uostalom, rad HSS-a nisu zabranili komunisti nego ustaše, ustaški režim u travnju 1941., istaknuo je.

Branko Hrg izašao iz HSS-a: Stranka koalirala s djetetom svojeg političkog krvnika

Hrg je objavio da izlazi iz stranke zbog ulaska HSS-a u predizbornu koaliciju sa SDP-om te naglasio da mu je to jedna od najtežih odluka u dugogodišnjoj političkoj karijeri.

Zbog ulaska HSS-a u predizbornu koaliciju sa SDP-om, donio sam jednu od najtežih odluka u dugogodišnjoj političkoj karijeri. Izlazim iz HSS-a. Smatram da je ulazak u predizbornu koaliciju sa SDP-om dugoročno kraj HSS-a. To je koalicija temeljena na zadovoljenju osobnih apetita nekoliko gladnih političkih usta na principu same trgovine i političke prostitucije. Ta odluka HSS mijenja svjetonazorski i znam da dijelim mišljenje i nezadovoljstvo velikog dijela članstva, nažalost, ne i vodstva, ustvrdio je Hrg.

Ovo, kaže Hrg, nije moja koalicija, ovo nije moje opredjeljenje i ovaj HSS više nije moj HSS. S današnjim danom istupam iz stranke, najavio je te istaknuo da su i u politici važni dosljednost i karakter, podsjećajući na postupke i riječi utemljitelja HSS-a, Stjepana Radića.

Stjepan Radić osnovao je Hrvatsku pučku seljačku stranku, a zatim je preregistrirao u Hrvatsku republikansku seljačku stranku. HRSS stupa u Seljačku internacionalu (Međunarodni savez svega organiziranog seljaštva), no pri povratku iz Moskve u domovinu, upitan od dr. Mačeka o rezultatima posjeta Moskvi, Radić odgovara: 'Ništa! Komunisti ne žele saveznike, nego samo sluge', naveo je Hrg.

Hrg dalje navodi kako je jugoslavenski režim naredio izbacivanje riječi 'republikanska' iz naziva pa je ostala Hrvatska seljačka stranka.

Nakon Drugog svjetskog rata zabranjuje se djelovanje HSS-a, hapse se pa i ubijaju vodeći ljudi i HSS nastavlja djelovati diljem svijeta u izbjeglištvu. Pravni sljednik režima koji je HSS izgnao iz Hrvatske je SDP. Dakle, HSS je ušao u predizbornu koaliciju s djetetom svojeg političkog krvnika, ustvrdio je Hrg u priopćenju.