VS glasuje o nasljedniku Ki-moona: Guterres vodi, Pusić na začelju

Portugalac Antonio Guterres vodi u izboru za nasljednika Ban Ki-moona na dužnosti glavnog tajnika Ujedinjenih naroda nakon prvog glasovanja. Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je na začelju, rekli su diplomati. 

Pusić
je zadnja među kandidatima, s 11 glasova, što bi je trebalo potaknuti da odustane od utrke, navodi agencija France Presse pozivajući se na neimenovane diplomate.

U tajnom glasovanju organiziranom u Vijeću sigurnosti, bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres neznatno vodi ispred bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka u utrci.

Svaki od 15 veleposlanika Vijeća treba svakom kandidatu dati jednu od triju ocjena: "ohrabruje", "obeshrabruje" i "bez mišljenja". Guterres je dobio 12 "ohrabrujućih" glasova i tri "bez mišljenja". Tuerk je imao 11 "ohrabrujućih" glasova, ali su ga dvije zemlje "obeshrabrile".

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova zauzela je treće mjesto po broju ohrabrujućih glasova, devet su dobili bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i bivši makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim, a bivša novozelandska premijerka Helen Clark osam ohrabrujućih glasova.

Argentinska ministrica vanjskih poslova Susana Malcorra i njezin slovački kolega Miroslav Lajčak zaostaju za njima. Na začelju su crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i bivša moldovska ministrica vanjskih poslova Natalija German te bivša šefica UN-a za klimu iz Kostarike Christiana Figueres.

Premda je u ovom neslužbenom tajnom glasovanju načinjen prvi probir, nužna su i druga. Treba računati i s pravom veta kojim raspolaže pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija.

Konačni izbor je na Općoj skupštini koja će ga potvrditi u rujnu ili listopadu. Ban Ki-moon odlazi s dužnosti krajem godine.

Novi krug izbora treba se organizirati idućeg tjedna.

Pusić predstavila kandidaturu pred Općom skupštinom UN-a