Otvoreno: Što mislite o uvozu radne snage?

Bez obzira na političku nestabilnost rastu nam gotovo svi gospodarski pokazatelji. BDP je veći za 2,8 posto, raste industrijska proizvodnja, veći je izvoz, a turistička sezona je rekordna. Zašto se onda smanjuje broj zaposlenih? Hoćemo li morati uvoziti radnu snagu? Kako to da je razdoblje političke nestabilnosti donijelo kakav-takav gospodarski prosperitet? 

Na ta i druga pitanjima u emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala odgovarali su ekonomski analitičar Velimir Šonje, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, ekonomski analitičar HGK Zvonimir Savić i ekonomski analitičar Hrvoje Stojić.

Ekonomski analitičar Vladimir Šonje istaknuo je kako je rast BDP-a počeo potkraj 2014. Rast se točno poklapa sa naglim padom cijene nafte koja se 2014. prepolovila. Uz to nakon ulaska Hrvatske u EU otvorilo se veliko tržište za naš izvoz i to je, uz porast osobne potrošnje, također faktor rasta BDP-a, rekao je Šonje. On zaključuje kako u rastu BDP-a zapravo nema "nekog velikog doprinosa naših političara i Vlada". Kao razlog zašto je Hrvatska primorana uvoziti radnu snagu, naveo je debalans na tržištu rada zbog lošeg obrazovnih sustava. 

Hrvoje Stojić smatra da je za rast BDP-a zaslužna i "tiha unutarnja devaluacija". Na pitanje što građanima, osobito onima koji imaju kredite u valutnim klauzulama znači da će kuna oslabljeti, Stojić je objasnio da kuna flukturira u vrlo malom rasponu. Opredjeljenje naše monetarne politike je da mi ne radimo prilagodbu na strani tečaj nego da radimo realnu prilagodbu, zaključio je Stojić.

Zvonimir Savić iz HKG usporedio je Hrvatsku sa ostalim zemljama u Europskoj uniji. Stavimo li Hrvatsku u kontekst ostalih država članica EU, jači pad ima jedino Grčka, kazao je. Hrvatska je u svijetu lani bila 8. najlošija država, istaknuo je Savić. 2008. Hrvatska je bila na 63% prosjeka država članica EU, a do 2015.  pala je na 58%. Jedino su Bugarska i Rumunjska lani bile nerazvijenije od Hrvatske. Međutim, Rumunji ove godine bilježe najveći porast BDP-a u EU pa je sada Hrvatska na pretposljednjem mjestu, dodao je Direktor Sektora za ekonomske analize HGK i upozorio da bi Hrvatska mogla doseći rast kakav je imala 2008. tek za 5 godina.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je kako se podaci Državnog zavoda za statistiku ne podudaraju sa drugim dostupnim podacima. Državni zavod za statistku za 2014. i 2015. godinu bilježi podatak da iz Hrvatske iselilo malo više od 50 tisuća građana, a njemačka ministrica rada tada je izjavila da se u Njemačku uselilo više od 93 tisuće Hrvata s boravišnom i radnom dozvolom, rekao je Sever i dodao da statisiku treba doraditi. Sever je istaknuo kako, nažalost, dio poslodavaca tvrdi da postoji potreba za uvozom radne snage, pogotovo za sezonske poslove. To pri tom opravdavaju time što nezaposleni hrvatski radnici, kako kažu, traže previsoke plaće pa ih oni žele nadomjestiti jeftinom radnom snagom. Istovremeno se zalažu za povećanje plaća menadžmentu. Dakle, radnike ne žele platiti, a menadžment da, tvrdi Sever.


Cijelu emisiju pogledajte ovdje: