Fitch smanjio rejting Hrvatske u domaćoj valuti zbog promjene kriterija ocjenjivanja

Agencija Fitch Ratings smanjila je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u domaćoj valuti s 'BB+' na 'BB', uz negativne izglede,  izjednačivši ga s rejtingom zemlje u stranoj valuti, što je obrazložila nedavnim promjenama kriterija ocjenjivanja.

Fitch bi trebao objaviti detaljnije izvješće i osvrt na rejting Hrvatske 29. srpnja, a u petak je objavio komentar s obzirom na to da je nedavno promijenio kriterije ocjenjivanja.

U novom komentaru samo navodi da se smanjenje dugoročnog rejtinga Hrvatske u domaćoj valuti na 'BB' temelji na tome da prema nedavnim promjenama kriterija ocjenjivanja državnih rejtinga kreditni profil Hrvatske ne podržava dugoročni rejting zemlje u domaćoj valuti jedan stupanj iznad rejtinga u stranoj valuti.

Pritom Fitch poručuje da ni jedan od dva ključna čimbenika, prema novim kriterijima, ne podržava rejting Hrvatske u domaćoj valuti iznad onoga u stranoj.

Prvi čimbenik su snažni temelji javnih financija u odnosu na vanjske financijske temelje, a drugi je prijašnje preferencijalno tretiranje kreditora u domaćoj valuti u odnosu na kreditore u stranoj valuti.

Uz to, Fitch je poručio da je kratkoročne rejtinge Hrvatske u domaćoj i stranoj valuti ostavio nepromijenjene, na 'B'.

Promjene kriterija ocjenjivanja Fitch je u petak primijenio i na rejtinge mnogih drugih zemalja.